USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Емоційне відновлення через творчість: як священник-митець у Луцьку допомагає військовим оговтатися від війни

24 Квітня 2024 07:44
У музейному просторі «Окольний замок» у Луцьку відбулася виставка живописних творів військових, які проходять реабілітацію.

До арттерапії долучилося близько двадцяти бійців, інформують у Волинській єпархії ПЦУ.

У луцькому Медичному центрі реабілітації учасників бойових дій два місяці вони малювали під супроводом художника ієрея Дмитра Зінька. Отець Дмитро – настоятель луцької парафії Ікони «Всецариця», керівник КП «Центр туристичної інформації та послуг», кандидат історичних наук.

Панотець розповідає, що спершу дуже хвилювався: «Мене підтримала дружина. Матінка Ольга – вчитель, тож радила, як спілкуватися з воїнами, і ділилася, чому для них така спільна робота є важливою».

Читати ще: «Вільні люди»: у Луцьку відкрили виставку картин та фотознімків військових і ветеранів

З кожним новим заняттям, за спостереженням священника, чоловіки все більше розкривалися й заохочувались. Усі картини вони створювали у стилі флюїд-арт. Це техніка малювання рідким акрилом. За словами о. Дмитра, вона дуже підходить для людей, які мало обізнані з живописом або й жодного разу не брали до рук пензля. Воїни самі обирали тематику та кольори. Одні намагалися зобразити природу, інші – свої емоції.

«Під час творчого процесу вони забували про свій стан, багато усміхалися, а коли завершували картини, то раділи, наче діти», – розповідає душпастир.

Читати ще: «Я не боялася померти». Військова з Луцька, яка пережила полон, нині працює в ТЦК і мріє шити одяг для захисниць

Усі матеріали для цієї роботи, і вже не вперше, закупила ГО «Елеос-Волинь». Голова організації Наталія Райниш розповідає, що у хлопців з’явилася можливість відчути себе в іншій ролі, відволіктися, побути художником. Уже згодом виникла ідея створити виставку цих картин.

«Це необхідно, аби був отой місточок між військовими та цивільними. Воїни, які пройшли пекло війни, мають відчувати, що вони тут потрібні, що про них пам’ятають. Ця виставка має вкотре нагадати і нам про тих, кому ми повинні щодня дякувати за життя», – вважає Наталія Райниш.

Виставка творів військовослужбовців, а також їхніх світлин в Окольному замку триватиме до кінця квітня.
Довідка

ГО «Елеос-Україна» працює з липня 2014 р. і представляє Синодальний відділ соціального служіння ПЦУ. Назва «Елеос» («еλέος») із грецької означає «милість, милосердя, співчуття». Основні напрямки діяльності – поміч хворим, паліативна допомога, робота з пенітенціарними закладами, військовими капеланами, соціальний супровід, робота з людьми, які нездужають на ВІЛ тощо. Крім цього, «Елеос-Україна» має багато благодійних проєктів: забезпечення гуманітарними наборами потребуючих із різних областей; прихисток (дім) Святої Ольги для жінок і матерів з дітьми, які постраждали від насилля; допомога кримським татарам; інформаційна кампанія з подолання коронавірусу та інші. Регіональна філія «Елеос-Волинь» розпочала діяльність із благословіння митрополита Луцького і Волинського Михаїла в лютому 2022 р.

Світлини з архіву Любові КАЗМІРЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Патрон Показати IP 24 Квітня 2024 08:50
А чому він ще не на фронті?
Байден Показати IP 24 Квітня 2024 08:51
За для того щоб оговтатися від війни ще дуже і дуже далеко...
Оксана до Байден Показати IP 24 Квітня 2024 20:42
Зіньку?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus