USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Нове дослідження виявило, що медичний канабіс не допомагає при хронічних болях

4 Квітня 2024 06:42
Вчені Університету Бата у Великій Британії проаналізували дані досліджень тестування канабідіолу (КБД) для лікування хронічних болів. Усі дослідження, окрім одного, показали, що КБД допомагає при усуненні хронічних болів не краще за плацебо.

Про це повідомляє Mezha з посиланням на Gizmodo.

Дослідження, які перевіряли науковці, часто вважаються золотим стандартом клінічних доказів використання КБД.

КБД – це скорочення від канабідіолу, одного з двох основних інгредієнтів канабісу (інший – дельта-9-тетрагідроканабінол, або ТГК, який відповідає за характерний для наркотику кайф).

КБД та інші канабіноїди мають законне медичне застосування у багатьох країнах. Та скоро Україна доєднається до списку таких країн. Законопроєкт 7457, який підписав Президент України 13 лютого 2024 року, набуде чинності за шість місяців із моменту підпису.

Читати ще: Для чого в Україні використовуватимуть медичний канабіс і кому призначають такі препарати

Є численні дослідження, які свідчать про те, що КБД можна використовувати для лікування різних захворювань, зокрема тривоги, шизофренії, розладу вживання опіоїдів та хронічних болів. Але є і не такі позитивні дослідження КБД. А деякі мають доволі слабке наукове підґрунтя.

КБД для лікування хронічного болю може виявитися небезпечною помилкою, кажуть автори дослідження. Під час вивчення наявних досліджень було виявлено дуже мало доказів того, що КБД може бути ефективним знеболювальним засобом.

Також КБД-вмісні продукти зазвичай містять неточну інформацію на маркуванні про кількість КБД або навіть інші нерозкриті інгредієнти, які можуть бути небезпечними для користувачів.

Автори також знайшли докази з інших досліджень та оглядів, що продукти КБД часто неправильно марковані, містять менше або навпаки набагато більше КБД, ніж заявлено. Також вони іноді містять інші інгредієнти, які можуть бути шкідливими або незаконними для користувачів, наприклад, ТГК.

Деякі дослідження також припускають, що надмірне або тривале вживання КБД може бути навіть шкідливим, оскільки може підвищувати ризик пошкодження печінки.

Варто зазначити, що дослідники перевіряли доступні препарати, які виготовляють для США, де використання КБД не вичерпується лише медичними цілями. Тому викладені зауваження можуть стосуватися не так КБД-вмісних ліків, як будь-яких КБД-вмісних продуктів, виробники яких можуть бути недобросовісними.

«Немає вагомих підстав вважати, що КБД знімає біль, але є вагомі причини сумніватися у вмісті продуктів з КБД з точки зору його вмісту та чистоти», – заявляють автори у статті, опублікованій в квітневому випуску журналу The Journal of Pain.

Варто брати до уваги, що дослідження фокусується лише на випадках хронічних болів. Дослідники не критикували застосування КБД в лікуванні інших хвороб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus