USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

У Єгипет повернули древній артефакт із зображенням фараона Рамзеса, якому 3400 років

24 Квітня 2024 00:15
Єгипет повернув фрагмент статуї віком 3400 років із зображенням голови фараона Рамзеса II. Її викрали й вивезли з країни понад три десятиліття тому.

Про це пише Reuters, передає Бабель.

Зараз статуя зберігається в Єгипетському музеї в Каїрі, але її поки що не виставили для огляду. Її треба відреставрувати.

Цей фрагмент спочатку був частиною великої скульптури, що зображала фараона поруч з різними божествами Стародавнього Єгипту. Його незаконно вивезли з храмового комплексу Рамзеса II у священному місті Абідосі більш як 30 років тому.

Точна дата крадіжки невідома, але очільник Єгипетського департаменту репатріації старожитностей Шаабан Абдель Гавад каже, що статую могли викрасти наприкінці 1980-х або на початку 1990-х років.

Читати ще: У Китаї виявили найбільшу усипальницю особи високого статусу віком понад 2200 років

Єгипетська влада помітила артефакт, коли його виставили на продаж на виставці в Лондоні у 2013 році. Згодом викрадений фрагмент перевезли до Швейцарії через кілька інших країн, перш ніж його відстежили і повернули під час розслідування, проведеного в Женеві.

Читати ще: У Греції знайшли мармурову голову Аполлона, якій майже 2000 років

Єгипет співпрацював зі швейцарською владою, щоб повернути статую. Минулого року Швейцарія передала артефакт єгипетському посольству в Берні, але лише зараз статуя повернулася в Єгипет.

Рамзес ІІ Великий – єгипетський фараон. Правив Єгиптом з 1279 до 1213 року (66 років) і мав неабиякий авторитет у підданих. Завоював Палестину і Ліван. Одружився з донькою хеттського царя Хаттусілі III, щоб скріпити мирну угоду. Мав понад 160 дітей від багатьох жінок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ліпини Показати IP 24 Квітня 2024 03:20
Волинь в шоці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus