USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

На 800 людей: на Волині збудували укриття за 35 мільйонів

24 Квітня 2024 21:14
700 квадратів безпеки. У Ковелі завершують облаштовувати чергове шкільне укриття. Серед інших, збудованих з нуля, це найбільше в громаді, адже зможе вмістити 800 людей. Споруду ще не використовують.

Наскільки безпечне, комфортне і чи зможуть там укриватися під час тривог ковельчани, які живуть поряд? Про це – в сюжеті «12 Каналу».

Захисну споруду облаштували з нуля менш ніж за рік.

«Дуже довго тягнувся процес виготовлення проєктно-кошторисної документації, потім тривалий час йшло погодження, всі дозволи брали. І зараз це укриття вже на завершальному етапі. Йде монтаж вентиляції. Після цього воно буде введене в експлуатацію», – прокоментував Ковельський міський голова Ігор Чайка.

Це укриття – для учнів найбільшого в Ковелі навчального закладу, ліцею №1. Нині тут навчаються 1276 учнів. Через відсутність власної захисної споруди діти змушені були навчатися за змішаною формою. Ліцею доводилося орендувати укриття в найближчих до школи підприємств та організацій.

Потреба у власному, за словами директорки навчального закладу Оксани Мельник, була величезна, щоб організувати навчальний процес в очному режимі.

Укриття, як належить, має два входи й виходи. Центральний обладнаний для людей з інвалідністю.

«У нас навчаються 10 діток з особливими освітніми потребами, тому, як бачимо, такий інклюзивний вхід був також необхідний, щоб можна було правильно і вдало всіх евакуювати під час повітряної тривоги», – наголосила директорка ліцею.

На обох входах – герметичні двері, які надійно перекривають вхідні та вихідні отвори укриття, при цьому зберігаючи герметичність внутрішнього простору сховища. На всю Україну є лише один завод, який виготовляє двері такого типу.

Приміщення умовно можна поділити на два з'єднані між собою блоки. У кожному на випадок відключення централізованого опалення є твердопаливний котел. Тут 12 санвузлів та окрема вбиральня для людей з інвалідністю. Водопостачання й водовідведення централізоване.

«Важливо і те, що в нашому укритті присутній медичний кабінет для медсестри, де вона буде надавати першу допомогу особам, які її потребуватимуть», – зазначила Оксана Мельник.
Читати ще: У Ковелі учні ховаються в укриттях, збудованих ще в 50-х роках

Поряд – два складські приміщення для зберігання речей, тривожних валізок, продуктів і води. Одну з таких кімнат проєктанти забезпечили аварійними дверцятами. Якщо котрийсь із центральних виходів буде заблокований, діти зможуть легко дістатися до іншого.

Подбали і про протипожежну безпеку: тут є сигналізація і автоматизована система пожежогасіння. Є в укритті також альтернативне джерело живлення – в окремому складському приміщенні розміщений генератор, який живитиме, зокрема, вентиляційну систему. Велику увагу під час будівництва укриття приділили саме останній.

«Якщо, не дай Боже, станеться якийсь вибух на атомних електростанціях, то можна буде перебувати тут два тижні. Вентиляція працюватиме автономно. Тобто вона працює і від централізованого електроживлення, і від генератора», – зауважила директорка ліцею Оксана Мельник.

За її словами, новозбудованим шкільним укриттям зможуть користуватися жителі навколишніх будинків, оскільки захисних споруд у цьому мікрорайоні більше немає.

«Окрім лавок, у нашому укритті будуть ліжка. Це зроблено з метою, щоб, якщо тривога відбудеться вночі, жителі мікрорайону змогли тут відпочивати. 91 ліжко передбачено», – розповіла Оксана Мельник.

Будівництво цієї захисної споруди коштувало понад 35 мільйонів гривень. 20,4 мільйона покриє субвенція державного бюджету, решта – фінансування з бюджету громади.

Облаштовувати й з нуля будувати укриття в Ковелі почали з перших днів повномасштабної війни. Із наймасштабніших проєктів – реконструкція тиру, що став місцем безпеки для учнів і вчителів ліцею «Оберіг». Його площа – понад 200 квадратів. Уміщає 350 осіб. Не менш потужним стало новозбудоване укриття для школи №2. Під час тривоги там можуть заховатися до 250 дітей. Нині міська влада ставить собі завдання збудувати стаціонарну захисну споруду для 9-ї школи.

«У планах – будівництво таких сховищ для Зеленського ліцею й Тойкутського ліцею. Тоді всі наші заклади будуть з точки зору безпеки повністю закриті», – анонсував Ковельський міський голова Ігор Чайка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 25 Квітня 2024 11:58
Журналісти,будь ласка,завітайте в укриття ліцею 18,Луцьк Будете шоковані....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus