USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Масштабна нічна атака росіян на енергетичну систему України: наслідки у регіонах

22 Березня 2024 08:10
Росія вчинила в ніч на 22 березня вчинила масштабну атаку на енергетичну систему України за останній час. Російські бомбардувальники Ту-95 запустили ракети з Каспійського регіону. Зафіксовані влучання в об’єкти генерації і системи розподілу в різних областях. На жаль, є поранені та загиблі. Знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС.

У Харкові пролунало щонайменше 15 вибухів, наразі є проблеми зі світлом та водопостачанням. За інформацією голови Харківської ОВА Олега Синєгубова,у місті після вибухів практично повністю зникло світло.

«Окупанти здійснили більше 15 ударів по обʼєктах енергетики. Місто фактично повністю без світла. Всі екстрені служби уже працюють», – йдеться у повідомленні Синєгубова.

Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що через знеструмлення насосних підстанцій, у місті вже спостерігаються проблеми з водопостачанням. Також вранці на маршрути не вийде електротранспорт – перевезення здійснюватимуть автобуси за схемою блекауту.

Крім того, в Харківській області та її околицях виникли серйозні перебої з інтернет-зв’язком.

Харківський метрополітен повідомив, що через масовану ракетну атаку по місту, станції наразі працюють виключно в якості укриття. Про відновлення перевезень буде повідомлено додатково.

У Дніпрі через прильоти зникла електроенергія.

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул зазначив, що у місті введено графіки аварійних відключень. Лікарні та інші об’єкти інфраструктури, де це можливо, переходять на генератори.

Очільник Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив, що по Запоріжжю росіяни нанесли 8 ракетних ударів. Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв повідомив, що за попередніми даними зруйновано два будинки приватного сектору. Ще 7 будинків пошкоджено.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що на Львівщині безпілотник влучив в обʼєкт енергетичної інфраструктури у Стрийському районі. У Золочівському – пожежа в лісі від уламків шахеда.

Росіяни уночі також поцілили в об’єкт критичної інфраструктури у Вінницькій області.

За інформацією голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук, ворог атакував область «Шахедами» та ракетами. Є влучання по об’єкту критичної інфраструктури.

За попередньою інформацією, постраждала одна людина. Є пошкодження. Перебоїв з електропостачанням в області не зафіксовано.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що атака росіян вночі 22 березня була націлена на українську енергетику і стала наймасштабнішою за останній час: «Зараз ворог здійснює наймасштабнішу атаку на українську енергетику за останній час. Мета – не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, спричинити масштабний збій в роботі енергосистеми країни».

За його словами, на жаль, є влучання та пошкодження об’єктів генераціі, системи передачі та розподілу електроенергії в різних областях.

Окрім цього, через обстріл знеструмлено одну з ліній електропередачі, що живить ЗАЕС.

Також він повідомив, що у частині регіонів є перебої зі світлом. «Енергетики вже працюють над відновленням електропостачання. Робимо усе можливе, аби якнайшвидше повернути людям світло», – заначив Галущенко.

Російські окупанти також атакували Дніпровську ГЕС, наразі рух автомобілів через греблю перекрили. Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що російська ракета поцілила у тролейбус, який рухався через дамбу.

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров: «З 4 ранку ворог почав насити удари по цивільній інфраструктурі. Цілив по критичній інфраструктурі, яка не має жодного відношення до військових, яка забезпечує життєдіяльність наших мешканців. Одним з таких об’єктів є наша ДніпроГЕС. Наразі рух через ДніпроГЕС перекрито. Частина критичної інфраструктури постраждала. Рятувальники працюють і на території ДніпроГЕС, і на інших енергетичних об’єктах. Трохи згодом буде детальніша інформація».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 22 Березня 2024 10:05
Жах, а тим часом Financial Times: US has urged Ukraine to halt strikes on Russian oil refineries Що в перекладі українською: Україна, припини атакувати енергетичну інфраструктуру нашого стратегічного партнера, бо ми морозимось виручати вас протиповітряною обороною у випадку їх реакції у відповідь
Анонім до Анонім Показати IP 22 Березня 2024 11:00
Нічого особистого, просто бізнес.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus