USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Епоха вимирання: вчені попередили про нову загрозу екологічної катастрофи

6 Травня 2024 00:32
Чисельність багатьох видів джмелів у всьому світі скорочується. Через аномальну спеку їхні гнізда перегріваються, внаслідок чого гинуть цілі виводки личинок. Вчені попереджають, що планеті загрожує нова екологічна катастрофа, якщо на Землі повністю зникне один із найважливіших видів комах-запилювачів.

Про це пише The Guardian.

Рід джмелів (лат. Bombus) відноситься до сімейства справжніх бджіл. Але виділяє цих комах те, що вони поширені в холодніших широтах і високо в горах. Відомий навіть вид джмелів, що мешкає в Арктиці. Витримувати низькі температури їм дозволяє товстий хітиновий панцир та густі волоски по всьому тілу. Але ці особливості роблять для них більш складною адаптацію до мінливих кліматичних умов – вони дуже вразливі до глобального потепління. Якщо інші бджоли, які мешкають у спекотному кліматі, можуть переселитися в прохолодніші райони, то у джмелів набагато менше таких варіантів.

Читати ще: Існував 90 мільйонів років тому: виявили останки древньої тварини, старішої за динозаврів

Сім’ї джмелів, як і інших бджіл, будують гнізда (вулики), які функціонують як єдиний організм. Коли температура в гнізді піднімається, робочі особини починають активно обмахувати крилами, щоб посилити вентиляцію. Але якщо зовні дуже жарко, ці старання залишаються марними.

Канадсько-бельгійська група вчених проаналізувала результати досліджень за останні 180 років і дійшла висновку, що для успішної інкубації виводку температура в гнізді джмелів має підтримуватись на рівні 28-32°С. Якщо ж температура піднімається вище 36°С, більша частина виводка гине, а колонія занепадає.

Зупинити вимирання джмелів можна, якщо розширити їхнє довкілля і скоротити використання агрохімікатів. Але головне, що потрібно зробити людям, це взяти себе в руки та перестати сприяти глобальному потеплінню, заявили автори дослідження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus