USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Волинянка побувала на запаленні папської ялинки

12 Січня 2012 17:38
Мешканка Торчина побувала на запалюванні української ялинки на Площі Святого Петра у Ватикані.
Про це повідомляє газета «Сімʼя і дім».
16 грудня 2011 року на площі Святого Петра у Римі відбулася інавгурація святкової ялинки, яку привезли з українських Карпат. Церемонію транслювали кілька українських каналів, журналісти повідомляли, що участь у ній взяли наша урядова делегація, губернатор Ватикану, представники українських церков. І лише кількома словами згадали: аби побачити це дійство, до Рима приїхали сотні українців, які працюють в Італії. Серед екскурсантів була і мешканка Торчина Наталія Мужичук.
Наталія розповідає, що до Ватикану потрапила випадково ‒ в Італію їхала до родички Галини, яка працює там, у містечко Реджо-Калабрія. Воно знаходиться за 500 кілометрів від Рима. Гостюючи, дізналася, що чоловік, в якого працює Галина, презентував на Різдво їй два безкоштовних запрошення у Ватикан.
Поїздка, за словами Наталії, була організована Почесним консулом України в області Калабрія. Оскільки в цьому окрузі є багато українських заробітчанок, декілька років тому тут було відкрито його офіс. Саме для українок, які працюють в містечку понад 10 років, консул і організував поїздку до Ватикану.
«Величність резиденції Папи Римського не передати словами. Дуже цікаво було на власні очі побачити, що Ватикан ‒ самостійна держава-місто на території Риму. Монументальні споруди з колонами, статуями апостолів...» ‒ ділиться враженнями Наталія.

Біля ялинки українці фотографувалися на фоні державного прапора. Були горді від того, що протягом Різдвяних свят у центрі римо-католицької церкви стоятиме саме українська ялинка. А коли заграв Гімн України, ніхто не зміг стримати сліз, ‒ розповідає жінка.

Проте, за словами Наталії, українців усе ж не полишало почуття двоякості: пишалися тим, що про Україну у Ватикані дізналися не лише як про державу-постачальника заробітчан, адже були і урядовці, і представники церков, і культурні діячі України. Але, з іншого боку, боліла душа від того, що така славна європейська держава нічого не робить, аби її жителі достойно почувалися вдома.
Довідково:
Традиція встановлювати ялинку на Площі Святого Петра зʼявилася 1982 року, тобто на четвертий рік понтифікату Папи-поляка Іоанна Павла ІІ. Який неодноразово трактував ялинку як «символ дерева життя».
Цей звичай був новим для Італії, однак слідом за Площею Святого Петра ялинки невдовзі стали зʼявлятися у багатьох італійських будинках, а також на вулицях та міських площах.
У 2011 році, прямуючи з України до Ватикану, ялинка здолала найбільшу до цього часу відстань ‒ майже 1800 кілометрів. Головна ялинка була доставлена із Закарпаття стараннями Закарпатської ОДА, а більш ніж чотири десятки ялинок меншого розміру потрапили в папські апартаменти та головні ватиканські установи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Изя Шнеерзон Показати IP 13 Січня 2012 17:50
Холуйский материал. Католики все время делали пакости Украине. Такого количества иезуитских конгркгвций нет нигде. Принципиальная позиция Ватикана-борьба с инакомыслием. Это четко прописано в уставе "Черной библии" ордена воинов Христа-иезуитов. Полищучка попала на халяву на йолку к папе римскому, редакция синеет от радости. Холуи. Не надо обижаться на пренебрежительное отношение к себе-заслужили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus