USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Веганство у Луцьку: чоловіча і жіноча точки зору

1 Листопада 2012 18:10
Чому лучани відмовляються від їжі тваринного походження, не носять одягу зі шкіри та хутра, «ВН» вирішили дізнатися у Міжнародний день вегана, який відзначають сьогодні, 1 листопада.

За словами лучанина Володимира Яровенка, веганом він став п’ять років тому. Однак, до ідеї відмовитися від їжі тваринного походження він підходив поступово.

Він розповів, що до такого рішення його спонукав певний світогляд. Мовляв, почавши свого часу шукати себе справжнього, розвиваючись і здобуваючи нові знання, він вирішив відмовитися від егоїстичного світосприйняття, що і стало першопричиною зміни способу харчування.

«Потрапила мені на очі праця з інформацією про те, що, замінивши існуючий змішаний раціон на чіткий рослинний, економія на всіх пов’язаних індустріях та використанні робочого ресурсу дає змогу тричі подолати проблему голоду на землі. Хочеш змінити світ – почни з себе», ‒ розповів хлопець.

Тож, поглянувши спочатку на веганство як на «корисну дієту», врешті зрозумів, що не їсти продукти тваринного походження – норма, яку під час розвитку суспільства люди забули.

«Це нормально – бути природнім», ‒ переконаний Володимир Яровенко. Втім, на його думку, потрібно чітко визначити, хто такі вегани. Мовляв, веган – це «не модифікація звичного для слуху слова вегетаріанець, за цими буквами ховається цілий суспільно-духовний рух».

Він стверджує, що радикальне вегетаріанство, яке ще прийнято називати веганство, несе за собою відмову від егоїстичного та неврівноваженого ставлення до навколишнього середовища.

«Це далеко не дієта, а альтернатива співіснування без вжитку хутра, шкіри, м’яса, яєць, молока, кісток, без використання когось чи чогось лише для задоволення суто матеріальних потреб та повна відповідальність перед собою за все, що ти робиш», ‒ пояснив Володимир.
Ще одна лучанка Інна Круковська розповіла, що вирішила стати вегетаріанкою через те, що завжди намагалася бути «у формі». Вона зазначила, що раніше займалася спортом і звикла до того, що тіло має якісь фізичні навантаження.
Так, бажання бути здоровою та ще й прочитана книга про філософію йоги і стали передумовами для відмови від їжі тваринного походження.
Однак, спочатку, 9 років тому, вона стала просто вегетаріанкою і продовжувала їсти молочні продукти та яйця. Утім, з часом зрозуміла, що задля того, щоб почуватися здоровою і гарною, потрібно відмовитися від усіх продуктів тваринного походження.

Тож, врешті Інна вирішила стати «сироїдкою». Проте жінка зазначила, що «готувала» свій організм до цього два роки. «І от зараз десь третій місяць я їм лише сиру їжу», ‒ додала вона.
«Я зараз починаю розуміти, що це не тільки їжа, а й лікування. В кожній рослині, в кожному корінці, в кожній насінині щось є. Але коли ми їмо варену їжу, ми не можемо оцінити смаку простої їжі», ‒ підсумувала жінка.

Загалом же, стати веганом людина може вирішити з різних причин. Одні хочуть допомогти планеті, інші – налагодити спосіб харчування, ще для інших це ‒ спосіб мислення. Однак, чи цей шлях - те, що потрібно, – вирішити повинен кожен для себе.

Довідково:
Вегетаріанство – спосіб життя, за якого людина відмовляється від вживання їжі, яку було отримано через вбивство тварин. У деяких випадках прихильники вегетаріанства відмовляються від будь-якої їжі тваринного походження.
Веганство – це спосіб життя, який характеризується, зокрема, надзвичайно ретельним вегетаріанством. Вегани – прихильники веганства – харчуються і користуються тільки рослинними продуктами, без жодних компонентів тваринного походження.
Сироїдство – система харчування, близька до вегетаріанства, в якій повністю або майже повністю виключається вживання їжі, що піддавалася тепловій обробці (варінню, смаженню, копченню, запіканню, приготуванню на пару і тому подібне).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Чеширский Кот Показати IP 1 Листопада 2012 19:36
Каждый сходит с ума по своему.
Отака Показати IP 2 Листопада 2012 07:48
Якась дурня. Треба їсти все, що людство їло на протязі еволюції.
Exaboto Показати IP 2 Листопада 2012 08:23
"Це нормально – бути природнім" - отож. для нас нормально їсти мясо. В мясі є незамінні амінокислоти. Але кожному своє...
Лучанка до Exaboto Показати IP 2 Листопада 2012 09:04
Ооооооооооооооо давно тебе не було тут=),а ха ха))) М'ясо якщо дуже хотіти теж можна замінити..., все там якраз таки замінне!!! Тим більше якщо їсти свинину-жир один,Який потім боком вилазить чи курятину ту яка годована не відомо чим,а люди ці є мільйонерами,А ви далі хімію їсте, краще вже бути вегетаріанцем ніх оце все вживати...
Exaboto до Лучанка Показати IP 2 Листопада 2012 14:34
ага, а огірки ы помідори в нас без хімії вирощені :))). Мясо нічим замінити не можна.
Лікар Показати IP 2 Листопада 2012 09:40
Для веганів корисно буде погуглити про незамінні амінокислоти (власна назва амінокисло, які є тільки в тваринній їжі) та про їх роль в роботі людського організму. Тоді зрозуміють, що втрачають внаслідок такої дієти.
Сєрий до Лікар Показати IP 2 Листопада 2012 16:59
А незамінні кислоти тварини з чого беруть? Також з м'яса?Да,в такого лікаря краще не лікуватись.Бо далі він скаже,що кон'як і вино допомагають кровеносній системі.
Медсестра Показати IP 2 Листопада 2012 12:05
Тоді ж чому люди на Сході вживаючи вегетаріанство довше живуть? а правельно-бо ведуть здоровий спосіб життя!!!
анонімус до Медсестра Показати IP 2 Листопада 2012 14:34
так-так, правЕльно
медсестрі до Медсестра Показати IP 2 Листопада 2012 16:34
По-перше, вегетаріанство не вживають, його дотримуються. По-друге, медик має знати, що вегетаріанство і здоровий спосіб життя - зовсім не синоніми. А найбільша тривалість життя у японців, але вони аж ніяк не вегетаріанці.
Сергій Показати IP 2 Листопада 2012 17:28
Знаю напевно,що сало-сила!Це не просто жир,а комора майже всих необхідних для функціонування організму свині речовин,а як відомо організм людини і свині є дуже схожими.Недарма сало дуже цінується людьми,що перебувають в єкстремальних умовах.Під часслужби в СА в Якутії. переконався,що навіть мусульмани готові були за сало "продати душу".Сало надзвичайно цінують альпіністи,полярники,засуджені.Згідний з твердженням,що кожному-своє.Напевно буддійському монаху,що годинами сидить,медитуючи,на березі теплого Гангу,достатньо з*їсти жменьку рису.
Дієтолог Показати IP 2 Листопада 2012 22:06
Харчування має бути збалансованим та помірним. Овочі та фрукти мають переважати, обов'язково мають бути морепродукти та м'ясні страви. Ось такі загальні засади здорового харчування.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus