USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Україна опускається на інтелектуальне дно, ‒ очільник книговидавців України

13 Вересня 2012 12:06
Українська влада не знає про реальний стан справ у галузі книговидання і книгорозповсюдження в Україні.

Про це під час прес-конференції організаторів 19 Форуму книговидавців у Львові 13 вересня заявив Президент Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

За словами Афоніна, дані, якими оперує влада, звітуючи про розвиток видавництва і книгорозповсюдження в Україні, дуже відрізняються від тих, які має Асоціація.

Фахівець стверджує, що влада надає занадто оптимістичні дані, тоді як, відповідно до економічного аналізу, що його проводить 5-ий рік поспіль УАВК, у 2012 спостерігається «падіння рівня відвантаження і продажу книг ще на 20% порівняно з минулим роком».

Афонін переконаний, що «Україна опускається на інтелектуальне дно, втрачаючи можливості відновлення свого технічного, технологічного, розумового, культурного потенціалу». Водночас, він стверджує, що знає, як вирішити цю проблему: «Коли кажуть, що треба реанімувати видавництва, то мусимо сказати: перше, що мусимо зробити ми всі – реанімувати читача, повернути культуру книги в суспільство, пояснити людям, що прийде час, коли розум, культура, моральність, інтелект стануть привілеюючими в житті людини».

Тим часом голова ЛОДА Михайло Костюк під час прес-конференції нагадав, що уже звернувся з проханням до Президента України, щоб той взяв під свій патронат проведення ювілейного ХХ Форуму видавців у Львові у 2013 році.

Також Костюк констатував, що цього разу державне фінансування Форуму дещо менше, ніж торік. Президент Форуму видавців Олександра Коваль у відповідь зауважила, що обмеження у коштах значно вплинуло на проведення Форуму, хоча відчуватиметься це вже після його завершення.

Побажання про те, щоб наступного року у державній скарбниці передбачили, приміром, 10 мільйонів гривень на проведення Форуму видавців у Львові, висловив Львівський міський голова Андрій Садовий.

Про велику честь долучитися до організації Форуму говорили під час прес-конференції представники інституцій, дотичних до книговидання з Польщі, а також представник Фонду Рената Ахметова «Розвиток України» Олеся Острозька, яка нагадала, що Фонд підтримав низку проектів у межах Форуму, зокрема, презентацію книги Почесного гостя 19 Форуму видавців у Львові Ді Бі Сі П’єра, а також проведення фестивалю «Контекст».

Олександра Коваль наголосила також на важливості співпраці організаторів з компанією «Київстар», що теж підтримала проведення Форуму: «Мені це дає надію на те, що скоро книга і читання стане такою ж важливою справою, як спорт, для рекламодавців».

Крім того, важливу, на переконання організаторів Форуму, справу зробив також Національний університет «Львівська політехніка»: розмістив 80 волонтерів і молодих письменників на час Форуму.

Нагадаємо, 19 Форум видавців у Львові розпочався вчора і триватиме до неділі, 16 вересня. В його межах заплановано понад 800 заходів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
А Показати IP 13 Вересня 2012 12:59
Ви побільше видвайте чорнухи гидотної, типу Люки Дашвари, і рекламуйте це, як талановиту, високохудожню, прямо таки інтелектуальну прозу - то відразу ж Україна спливе з дна на поверхню.
Чеширский Кот Показати IP 13 Вересня 2012 13:03
"Ее нельзя было назвать падшей, ибо едва ли ей хоть раз в жизни случалось подняться."(с)(Мартти Ларни. Прекрасная свинарка.)
Ліна до Чеширский Кот Показати IP 14 Вересня 2012 12:36
Ой, чудова книжка! Тепер неодмінно перечитаю!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus