USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Священики зробили подарунок до дня народження Шевченка

9 Березня 2012 15:12
У видавництві «Ключі» Волинської єпархії УПЦ КП побачила світ книга, до якої увійшла поезія Тараса Шевченка на християнську тематику.

Видання книги «Серцем нелукавим» приурочене до 198-річниці від дня народження Великого Кобзаря, - йшлося під час презентації 9 березня.

Літературний редактор видавництва «Ключі» Волинської єпархії УПЦ КП Віктор Гребенюк розповів, що до книги увійшли вибрані твори із повного зібрання творів Шевченка на православну тематику. «Це – твори релігійного звучання, які всі знають із шкільної чи студентської лави, але хтось забув, хтось прогуляв, хтось пропустив», - зазначив він.

Літературний редактор видавництва «Ключі» вважає, що завдяки цій книзі читачі зможуть відкрити Шевченка наново. «Додані примітки, яких, може, раніше не було. Є передмова, яка розкриває релігійну творчість Шевченка. Також є картини Тараса Григоровича, його ілюстрації на богословську тематику», - додав він.

До видання увійшла і стаття відомого шевченкознавця Надії Наумової з Києва.

На початку заходу митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл привітав всіх із днем народження Шевченка.

«Ми шануємо нашого великого знаменитого пророка, я навіть так його можу назвати, і видатну людину. Тарас Григорович спонукає нас збиратися і говорити про Україну, про українське, і говорити про свою мову, свої традиції», - каже він.

За словами владики, книга «Серцем нелукавим» - це подарунок до дня народження Тараса Шевченка, «бо на день народження треба йти з подарунком».

Викладач Волинської духовної академії УПЦ КП Міла Хомич додала: «Ми уявляли Шевченка, як його малюють на картинах – в кожусі. Але під тим кожухом, я вам скажу, був хороший уже костюм, була хороша сорочка, яку він міг собі дозволити, була велика розумна голова і палке серце».

Про Шевченка-художника та його картини, які потрапили до збірника, розповіла викладачка духовної академії Тетяна Лупій.

«На перший погляд, картини Шевченка, що представлені в книзі, не є такими привабливими, багатими на колористику, яскравими. Вони ніби і скромні, але, разом із тим, вони такі, яким було життя Шевченка. Хотіла б сказати, що Бог супроводжував Шевченка від народження і до смерті. Так само мистецтво супроводжувало його від народження і до смерті. Мені здається, що через мистецтво Шевченко-художник чи не вперше пізнав Бога», - зізналася вона.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Цюриць Показати IP 9 Березня 2012 20:11
Російські твори Кобзаря мають бути настільною книгою кожного щирого українця.
Людмила до Цюриць Показати IP 12 Березня 2012 08:35
Можливо краще помовчати ,ніж писати аби що

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus