USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Студенти СНУ відтепер знають, що таке «Спільне». ФОТО

16 Жовтня 2012 09:50
Журнал соціальної критики «Спільне» презентували у Луцьку. Презентація відбулася у СНУ імені Лесі Українки.

До Східноєвропейського національного університету завітали двоє представників редколегії молодого всеукраїнського журналу соціальної критики «Спільне» Ірина Когут та Олексій Вєдров.

Зустріч відбулася у 101 аудиторії Інституту філології та журналістики СНУ.

Розпочався захід із представлення журналу та розповіді про історію проекту. Усього активісти видали 5 номерів. Видання друкується щопівроку. Назву «Спільне» редакторка пояснює так: «Початково цей проект базувався на принципах спільної роботи, кооперації і волонтерської праці. Власне, тому і називається «спільне». Ми хотіли говорити, писати, доносити до людей якісь ідеї, які є важливими для всього суспільства».



За словами працівниці Центру дослідження суспільства Ірини Когут, наразі в Україні бракує інтелектуальних видань, які б підходили до аналізу дійсності саме з соціально-критичної перспективи.



Ідея видавати паперовий журнал виникла приблизно 3 роки тому в людей, об’єднаних гугл-розсилкою «Ліва думка».

Журнал розрахований на 3 категорії людей: університетське середовище, проте, на ньому автори намагаються не зациклюватися, друга когорта читачів – це активістське середовище: учасники різних громадських ініціатив, профспілок, організацій, і третя – мистецьке середовище: кінознавці, художники, вуличні митці.



Проект – некомерційний. Усі члени редколегії та автори працюють безплатно. Це не стосується лише верстки журналу та технічної роботи. Ірина Когут пояснює ціну журналу – 25-30 гривень – тим, що це – частково символічний крок, адже, за словами працівниці «Спільного», «здається, якщо людина купить журнал, то в неї буде більше стимулів прочитати його. А якщо він дістанеться їй безкоштовно, то потрапить в макулатуру чи на книжкову полицю, де про нього забудуть».



Олексій Вєдров, працівник Інституту філософії НАН України, розповів студентам про кожен із номерів, окресливши основні проблеми кожного з них. Зокрема, перший номер «Спільного» був присвячений криміналізації соціальних проблем, другий – трансформації міського простору, проблемам публічного простору та міської забудови, третій – окреслював тему політики-освіти, у передостанньому – йшлося про класову експлуатацію та боротьбу. Останнє число видання, яке вийшло буквально місяць тому, носить назву «Політекономія расизму».



Варто зауважити, що в кожного номеру є відповідальний редактор, який відповідає за його наповнення. Редакція закликає долучатися до допису всіх охочих, які можуть критично мислити.



Насамкінець гості відповіли на запитання студентів та запропонували купувати журнал.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
О.Л.В Показати IP 18 Жовтня 2012 11:17
Шановні! Прочитайте, будь-ласка ще раз текст і виправіть купу помилок. І чому Ви не реагуєте на ctrl+enter, за допомогою якого Вам вказали на помилки?Дякую.
Анонім до О.Л.В Показати IP 18 Жовтня 2012 11:40
реагуємо, просто часом звіти про помилки відправляються в спам. дякуємо Вам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus