USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Рейтинг найпопулярніших українських брендів

2 Жовтня 2012 14:37
Більше половини своїх доходів українці витрачають на їжу. За даними Держкомстату, основна стаття витрат середньостатистичного мешканця країни - на купівлю яєць, молока і молочних продуктів. У рейтингу ж брендованих продовольчих уподобань українців - курятина, шоколад і пиво.

Список 50 брендів, які завоювали своє місце в реальному споживчому кошику українців, опублікувало видання «Фокус».

Лідером рейтингу стала ТМ «Наша Ряба». Насамперед, це можна пояснити доступною ціною курятини в порівнянні з іншими видами м'яса. За рік доходи одного з лідерів ринку виросли на 1 мільярд гривень. Зокрема, такі зміни зумовили збільшення виробництва на 7% за підсумками минулого року і підвищення цін на курятину. Так, за 2011 рік середня ціна на куряче м’ясо «Миронівського хлібопродукту» (компанія-виробник продукції під ТМ «Наша Ряба», - «ВН») зросла на 10% і становила 15 гривень за кілограм без урахування ПДВ.

Найбільший солодкий бренд, дітище міністра Петра Порошенка – ТМ «Roshen» став другим. За експертною оцінкою обсяги його продажу зросли майже на 1 мільярд гривень.

У топ-10 найбільш продаваних опинилися відразу три горілчаних і три пивних бренди. Тож третю сходинку зайняла ТМ «Чернігівське». До десятки лідерів потрапили також ТМ «Прима», ТМ «Хлібний дар», ТМ «Рогань» та ТМ «Оболонь» - єдиний пивний бренд, який належить вітчизняній компанії.

Сукупні обсяги продажу перших десяти брендів перевищили 26 мільярдів гривень, що становить більше половини обсягу виручки усіх торгівельних марок, які увійшли до рейтингу. Сукупні ж обсяги продажу 50 найпопулярніших брендів сягнули 49,2 мільярда гривень.

Тож загалом серед найпопулярніших брендів рейтингу – пивні і лікеро-горілчані. За підсумками минулого року виробники алкоголю з топ-50 отримали 18 мільярдів гривень. Трохи більше половини цих грошей заробили пивні бренди, на частку яких припало 9,88 мільярда гривень.

А ось за кількістю брендів у списку більшість позицій належить маркам, під якими випускають міцний алкоголь, – їх десять. Лідером у цьому сегменті за обсягом продажу в Україні стала ТМ «Хортиця», якій вдалося випередити бренд «Nemiroff».

Своєрідним трендом стала активна інтеграція брендів з топ-50 в соціальні мережі. За словами директора digital-агенції «Prodigi» Оксани Завойко, віртуальні майданчики для споживчих брендів пропонують великі можливості, особливо враховуючи стрімке зростання кількості залучених в соціальні медіа українців. «Правда, не всі бренди використовують ці можливості, лише одиниці по-справжньому активні», - зазначає Завойко.

Наразі лідерами перегонів в Інтернеті є пивні бренди. Наприклад, у пива «Чернігівське» більше 130 тисяч шанувальників у різних соцмережах. «Тут головна перевага – постійна комунікація з аудиторією, а не тільки під час рекламних кампаній», - пояснює Завойко.

Говорити про вплив соціальних мереж на реальні покупки, враховуючи спеціальні промо-акції, поки складно. Однак, соціальні мережі допомагають формувати імідж марки серед аудиторії, яка вже через кілька років буде головною «купівельноспроможною» силою країни. Тому маркетологи вже зараз не шкодують грошей на віртуальні представництва, часто вкладаючи їх буквально наосліп.

Пропонуємо до уваги читача топ-10 популярних брендів:

1. «Наша Ряба»
Обсяги продажу в 2011 році: 5,1 мільярда гривень
Рік створення: 2001
Компанія-виробник: «Миронівський хлібопродукт»
Подія року: Запустили нову рекламну кампанію «Піклуючись про курочку, ми дбаємо про вас»
2. «Roshen»
Обсяги продажу в 2011 році: 4,54 мільярда гривень
Рік створення: 2000
Компанія-виробник: Кондитерська корпорація «Roshen»
Подія року: Випустили перший продукт з нової лінійки «Roshen Exclusive», який продається тільки у фірмових магазинах «Roshen», - «Ромова баба».
3. «Чернігівське»
Обсяги продажу в 2011 році: 4,265 мільярда гривень
Рік створення: 1988
Компанія-виробник: Корпорація «САН ІнБев Україна»
Подія року: Лінійку ТМ поповнили пивом преміум-класу «Чернігівське Gold»; оновили «Чернігівське Безалкогольне», при виробництві якого вперше в Україні було застосовано технологію вакуумного видалення алкоголю
4. «Прима»
Обсяги продажу в 2011 році: 3,233 мільярда гривень
Рік створення: 1947
Компанія-виробник: «Імперіал Тобакко Україна»
Подія року: Запустили «Прима Люкс» у фоматі Суперслімз
5. «Конті»
Обсяги продажу в 2011 році: 1,9 мільярда гривень
Рік створення: 1997
Компанія-виробник: Група «Конті»
Подія року: ТМ розширила лінійку «Mone», випустивши шоколадні цукерки з цілим фундуком, а також представила відразу декілька новинок: цукерки «Мар'їно» і «Limbo»; поповнила лінійку ТМ «Конті» і
«Bonjour Truffle»
6. «Оболонь»
Обсяги продажу в 2011 році: 1,63 мільярда гривень
Рік створення: 1992
Компанія-виробник: Корпорація «Оболонь»
Подія року: У портфелі ТМ «Оболонь» з'явилася нова позиція - «Оболонь Ексклюзив»; презентували пиво з оновленим смаком - «Оболонь Преміум» з додаванням рису
7. «Хортиця»
Обсяги продажу в 2011 році: 1,55 мільярда гривень
Рік створення: 2003
Компанія-виробник: «Global Spirits»
Подія року: ТМ «Хортиця» пройшла сертифікацію міжнародної агенції SIC і почала виробництво першої органічної горілки в країні; з'явилася «Хортиця Ice» - в пляшці, яка змінює колір при охолодженні
8. «Nemiroff»
Обсяги продажу в 2011 році: 1,53 мільярда гривень
Рік створення: 1994
Компанія-виробник: «Nemiroff Холдинг»
Подія року: Бренд випустив лімітовану партію «Nemiroff Goal» в пляшці у формі футбольного м’яча на п’єдесталі; асортимент поповнився «смаковою» горілкою «Nemiroff Кедрова»
9. «Хлібний дар»
Обсяги продажу в 2011 році: 1,372 мільярда гривень
Рік створення: 2002
Компанія-виробник: «Національна горілчана компанія», група компаній «Баядера»
Подія року: Лінійку поповнив новий продукт - горілка «Хлібний Дар на пророщеному зерні»
10. «Рогань»
Обсяги продажу в 2011 році: 1,273 мільярда гривень
Рік створення: 1993
Компанія-виробник: Корпорація «САН ІнБев Україна»
Подія року: Асортимент поповнили новим пивом «Два Хмеля», звареним за власним рецептом, в основі якого – з’єднання двох сортів хмелю

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
зе бест Показати IP 3 Жовтня 2012 11:59
з 10-ти брендів 70% виробники горілки, пива та цигарок...
Лучанка Показати IP 3 Жовтня 2012 13:23
Так це ж "улюблене" для 85% населення!!! Цигарки, горілка, пиво і шоколадки-це те,що купує українець!!! Краще б всі купували шоколад!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus