USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Права громадян під час виборів не порушувалися, ‒ прокуратура

11 Листопада 2012 10:43
Правоохоронні органи області зробили все можливе задля забезпечення на Волині належного проведення виборів народних депутатів України у відповідності до чинного законодавства, реалізації кожним громадянином свого виборчого права.

Про це стверджують у прес-службі прокуратури Волині.

На території області було створено 5 окружних виборчих комісій, 1128 виборчих дільниць, в тому числі 30 спеціальних в обласних та районних лікувальних закладах, виправних та виховних колоніях, слідчому ізоляторі. Явка виборців на Волині склала близько 65%, на виборах проголосувало понад 500 тисяч громадян.
За дорученням Генеральної прокуратури України прокуратурою області завчасно було створено робочу групу, яка контролювала додержання виборчих прав громадян під час проведення чергових виборів до Верховної Ради України. Членами групи постійно відстежувались усі сигнали про можливі порушення законодавства, невідкладно організовувались об’єктивні та неупереджені перевірки.
За виборами на Волині спостерігали понад 14 тисяч офіційних спостерігачів – більше 10 на кожну виборчу дільницю.
Серед таких спостерігачів були і представники міжнародних організацій, які неупереджено і об’єктивно оцінювали ведення виборчої компанії на території області. Будь-яких зауважень щодо офіційного виборчого процесу вони не висловлювали і звернень до правоохоронних органів не подавали.
З початку виборчої кампанії до прокуратури звернулись лише 47 осіб або 0,006% від загальної кількості виборців в області.
Основна частина таких звернень стосувалась неповаги окремих суб’єктів виборчого процесу до виборчого законодавства, порушень під час ведення передвиборної агітації, що в принципі не могло вплинути на здійснення вільного волевиявлення громадян та об’єктивний підрахунок голосів виборців.
За результатами перевірки фактів, викладених у зверненнях, органами внутрішніх справ складено щодо винних осіб 50 протоколів про адміністративні правопорушення.
Лише 5 звернень стосувались можливих порушень при голосуванні та підрахунку голосів.
Це звернення про псування виборчих бюлетенів членами дільничної виборчої комісії у селі Нова Вижва Старовижівського району, де було помилково внесено відмітки про вибуття політичної партії «ВО «Свобода», про намагання 75-річним громадянином одержати виборчі бюлетені за дружину, можливий підкуп виборців у день голосування поблизу однієї з дільниць у Луцькому районі, зникнення окремих примірників протоколів по трьох дільницях з окружної виборчої комісії в Горохові та спробу виборцем проголосувати більше одного разу.
За результатами перевірок цих фактів у всіх випадках у порушенні кримінальних справ відмовлено у зв’язку з не підтвердженням окремих фактів та відсутністю умислу на вчинення протиправних дій.
Органами внутрішніх справ при забезпеченні громадського порядку не допущено втручання у виборчий процес та перешкоджання вільному волевиявленню громадян.
Жодної скарги на дії працівників міліції при голосуванні й підрахунку голосів виборців у прокуратуру не надходило.
Про законність виборів на Волині свідчить і той факт, що Волинським окружним адміністративним судом не задоволено жодного із шести позовів по одномандатному виборчому окрузі №20, в яких кандидати в народні депутати вимагали перерахунку голосів виборців та скасування протоколу про підсумки голосування. Суд визнав ці вимоги безпідставними. Чотири рішення суду уже набрали законної сили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Colonel Показати IP 11 Листопада 2012 15:38
"Жодної скарги на дії працівників міліції при голосуванні й підрахунку голосів виборців у прокуратуру не надходило." - Це не значить , що їх не було! Скільки подано в суди, які без розгляду справ по суті, виклику скаржників, свідків, розгляду порушень зафіксованих на відео ( а таких сотні). Керуючись не статтею і духом закону, а якимись іншими інтересами приймали рішення!Ну а відносно ОВК №20 - всі її дії - це предмет кримінального переслідування в правовій державі. Присутність в серверній голови райдержадміністрації Савчук Ж., присутність на засіданнях комісії працівників правоохоронних органів, в тому числі і під час підсумкового засідання...Доставка всіх 100% уточнених протоколів без належного упакування- тобто зовсім без упакування в сейф-пакети.. А журналізд пише ..."всьо харашо прекрасная маркіза"
сеня Показати IP 11 Листопада 2012 17:24
вони просто закривали очі и відвертались в другу сторону. мол шо ви хочите у нас все окей...
Василина Показати IP 12 Листопада 2012 07:58
Моє право нарушено. Я голосувала за Смітюха, бо вірила йому, а тепер виявляється обдурена. Він для нас подняв ціну на хліб. Шо нам робить.
Юрко Показати IP 12 Листопада 2012 09:20
Волинські вибори пройшли по сценарію Подеревянського. Обрали самих "достойних"
сеня Показати IP 12 Листопада 2012 10:04
де мій коментар ...
апр Показати IP 13 Листопада 2012 07:53
О Боже!!!!!! Як вони уже надоїли ці гидкі обличчя тупих полішуків в політиці. Невже вони думають що вони такі розумні бо при владі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus