USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

На Волині шукали пам'ятки «дорадзивилівських» часів

24 Жовтня 2012 13:27
Волинські археологи завершили досліджувати територію історичної Олики. Науковці виявили культурний шар XVI-XVIII століття, господарську яму, керамічні та металеві вироби цього ж часу.

Про це повідомляють у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Працівники підприємства нещодавно дослідили територію історичної Олики. Науковці шукали сліди «дорадзивилівських» пам’яток. Варто зауважити, що Олика вперше згадується в Іпатіївському літописі 1149 року під назвою Оличи. На схід від селища по обох берегах річки Путилівки відоме поселення ранньозалізного віку, а неподалік — група курганів невизначеного часу.

Для розвідки археологи вибрали ділянку у центральній частині селища, що віддана під приватну забудову. Територія знаходиться між Свято-Троїцькою церквою 1886 року та Колегіальним костелом Святої Трійці 1635-1640 років. Серед членів експедиції - Олексій Златогорський, Віктор Баюк, Тарас Верба, Микола Собуцький та Олександр Казаков.

У результаті досліджень фахівці виявили культурний шар XVI-XVIII століття, господарську яму, керамічні та металеві вироби цього ж часу. Ймовірно, що центр Олики, де проводили розвідку, внаслідок тривалої та активної забудови містечка втратив ще у XV-XX столітті свої історичні «пласти».

Однак, роботи на території триватимуть й надалі. Мовляв, цьому сприяє стратиграфічний розріз шурфів, за яким історичний культурний шар розпочинається з глибини 0,5 метра від денної поверхні і сягає глибини 1,0-1,5 метра і численна колекція виробів XVI-XVIII століття, які представляють значний інтерес для історії, як матеріальної, так і духовної.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus