USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.80 10.93

На Волині незрячі діти – відтепер з дисплеєм. ФОТО

20 Квітня 2011 17:38
Вихованцям Крупівського навчально-реабілітаційного центру для дітей з вадами зору 20 квітня передали брайлівський дисплей, два ноутбуки і 500 кілограмів брайлівського паперу.
На усі ці засоби було витрачено 48 тисяч гривень, зібраних під час різдвяного марафону «Незрячій дитині тактильну книгу» та з пожертв благодійників.
В ідеалі у кожної дитини має бути такий дисплей, – Ткачук
Марафон тривав з 25 грудня 2010 року по 20 січня 2011 року. Його проводили Волинський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» та вихованці Крупівського навчально-реабілітаційного центру.
Учасники марафону, відвідуючи луцькі родини, державні та приватні установи, українські православні церкви Київського патріархату, греко- та римо-католицькі громади, тоді «наколядували» 41 516 гривень.
Проте ту кількість речей, які 20 квітня отримали вихованці центру, голова Волинського осередку ВМГО інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук називає краплею в морі.
«В ідеалі кожна незряча дитина повинна бути забезпечена ноутбуком і брайлівським дисплеєм і, на мою думку, держава зрозуміє, що дешевше забезпечити незрячих дисплеями, ніж друкувати книги шрифтом Брайля», – зазначив Ткачук.

Брак брайлівських підручників – велика проблема
Загалом ситуація з підручниками для незрячих дітей зараз складна. Про це розповів директор Крупівського навчально-реабілітаційного центру Олег Дацюк.
Він запевнив, що підручники для незрячих, які друкують за держзамовленням, централізовано надходять і до Крупівського навчально-реабілітаційного центру, однак цього року жодної книги по Брайлю вихованці закладу не отримали.
Найбільше від нестачі підручників шрифтом Брайля страждають старшокласники. «Якщо початкова ланка більш-менш забезпечена підручниками, то учням 8-11 класів у цьому плані дуже складно», – стверджує Дацюк.
За його словами, є предмети, з яких у незрячих школярів немає жодного навчального підручника, тому вчителі змушені на кожен урок роздруковувати для них матеріал за допомогою брайлівського принтера.

Вихованцям центру стане доступним ще й інтернет
Відтепер, на думку Олега Дацюка, вихованці Крупівського навчально-реабілітаційного центру матимуть можливість зчитувати необхідний матеріал за допомогою подарованого дисплея, а в майбутньому планується підключити цей технічний засіб до комп’ютера з Інтернетом, аби таким чином учні могли користуватися інформаційними запасами всесвітньої мережі.
Як проінформував Віталій Ткачук, Брайлівський дисплей був придбаний у Росії, його вартість, включаючи розмитнення, становить майже 30 тисяч гривень.
На решту коштів купили два ноутбуки та 500 кілограмів брайлівського паперу.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мама Показати IP 17 Березня 2013 02:09
Два роки пройшло після того як з"явився дисплей.А коли ж його покажуть дітям?Для чого він був потрібен,поясніть?для того аби ці два прізвища опублікували?Але ж гроші не вони дали!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus