USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

Колесо історії: вулиця Словацького у Луцьку

9 Липня 2016 10:00
Вулиця Словацького частково лежить в гущі забудови. Інша її частина пролягає за драмтеатром. Тут ще донедавна зберігався ряд старих будинків. Зараз залишилося тільки 3. Один будинок повністю розібрали і на його місці звели новий, інший суттєво перебудували, знищивши старий фасад.

Про це пише краєзнавець Олександр Котис на Хроніках Любарта.

На початку ХХ століття це була окраїна публічного саду, який знаходився на місці нинішнього театру. Тодішня назва вулиці – Парадна. Тут збудували ряд дуже цікавих і оригінальних споруд у стилі модерн. Один із будинків – кутовий з куполом за проектом київського інженера-архітектора Трахтенберга. Зараз його вже не існує.

Кола під час Першої світової війни у 1915 році австрійські війська захопили Луцьк, то в одному з будинків вони влаштували командування округу – Kreiskommando. Звідси відбувалося керівництво частинами армії Австрійської імперії на окупований території округу. У міжвоєнний час це була престижна вулиця, на якій здавали помешкання. Тут не було гендлярського гамору буденного міста, а центральний район диктував свої високі ціни на житло. Тож тут селилися небідні мешканці і гості міста.

Зараз на цій вулиці знаходиться апеляційний суд, один із корпусів Волинської обласної державної телерадіокомпанії, кілька ресторанів. Житлова частина вулиці Словацького тягнеться від будівлі ВОДТРК в гущу приватної забудови.



Вулиця у 1920-х



Вулиця сьогодні
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 9 Липня 2016 16:10
Зараз знаходиться адміністративний, а не апеляційний суд. Це раніше в цьому приміщенні розташовувався апеляційний суд Волинської області
не лучанин Показати IP 9 Липня 2016 17:02
а відновити історично розкішний будинок не захотіли і поєднали не поєднане! і вважають що таким чином зробили центр міста "НЕПОВТОРНИМ"
Анонім до не лучанин Показати IP 9 Липня 2016 23:07
Та да. Наліпили птушники і думають, що класно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus