USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Як волинські козаки Україну прославляли. ФОТО

3 Вересня 2012 10:47
У межах традиційних стрілецьких зʼїздів, які відбуваються раз на три роки, з 24 по 26 серпня у місті Тухоля, що в Польщі, відбувся ХVII з’їзд гільдій історичних стрілецьких братств Європи.

Про це повідомляють учасники зʼїзду.

На цей захід з’їжджається від 10 до 30 тисяч людей. Не обійшлося це дійство європейського масштабу і без наших славних українців. Уже вдруге Україна мала честь представляти своїх стрільців. До складу козацької делегації входило і «Козацьке Стрілецьке Братство» з Луцька, під керівництвом отамана Віктора Федосюка.

На з’їзд до Тухолю прибули делегації з Нідерландів, Бельгії, Франції, Німеччини, Австрії, Швеції, Польщі, України, Хорватії та Чехії. Кожна делегація була вбрана у свій національний одяг. Все дійство відбувалося у величезному наметовому містечку, яке було поділене на декілька областей: для урочистостей, харчування та розваг.

«У той же час, де кожен у своєму костюмі, з’явилися, ми, українці, які представляли своє історичне вбрання часів змагань Української Народної Республіки за незалежність – чорних запорожців. Чорні запорожці ‒ це кінний полк, тому спочатку для присутніх це була новина, усі запитували з якої ми країни, а потім усі чітко знали, що це наш національний костюм, що це теж наша традиція», ‒ розповідає отаман «Козацького Стрілецького Братства» Віктор Федосюк.

Спочатку відбувалося засідання вищої гілки європейської гільдії, обговорювалися різні питання від фінансування до життя спілки та планів на майбутнє.

У перший день відбувалося святкування ‒такі собі гуляння. «Козацьке Стрілецьке Братство» не змогло відмовитися від національного продукту, Козаки дістали зі своїх запасів сало та хліб, порізали на бутерброди і роздавали усім охочим. Покуштувати українську національну страву захотів і принц Бельгії, після чого дуже хвалив українців та Україну.

Кожна країна марширувала вулицями Тухоля. Україна ж мала у своєму арсеналі литавру, ритм відбивали козаки з Київського братства, половина колони була одягнена в одяг чорних запорожців, а половина ‒ у більш відомі українські однострої: кольорові шаровари та жупани.

«Попереду колони з українських стрільців несли прапор, далі грали на литаврі. Найбільш зворушливим, мабуть, було те, що на вулиці було чути крики: «Ура Україна!», бо впізнавали прапор. Це, мабуть, найбільше і запам’яталося», ‒ розповідає про враження відвідувачка з’їзду Ольга Чернота.

«Я вважаю, що це справді народна дипломатія. Ми представляли Україну з одного боку ніби офіційно, а з іншого ‒ ми прості люди, які не обтяжені ніякими адміністративними посадами. Згадую про поїздку і якась навіть гордість бере за Україну, що ми таке зробили», ‒ натхненно розповідає Віктор Федосюк.
Цікаво те, що у планах «Козацького Стрілецького Братства» ‒ приймати такий з’їзд у Луцьку приблизно через дев’ять років.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Томік Показати IP 3 Вересня 2012 11:22
Честь Віктору!
Сергій Показати IP 3 Вересня 2012 12:05
Приємно за таких людей
Салоїди-гречкосії Показати IP 3 Вересня 2012 12:32
натягли однострої, на які не мають жодного права. Петро Дяченко бив би таких пузанів нагайкою!!!
петро. до Салоїди-гречкосії Показати IP 4 Вересня 2012 09:43
Так цеж топ моделі.
Українець Показати IP 3 Вересня 2012 21:06
Та вони хіба що біля пам‘ятників вміють стояти. А Україну боронити - та вони не бувають на жодному серйозному заході, де була б потреба відстоювати національні інтереси. Які там козаки? Порохняки.
111 Показати IP 3 Вересня 2012 22:26
Біда Федосюкові на старість! Не награвся в дитинстві, то зараз бавиться. Шкода чоловіка, ніби розумний був...
Олена Лещук Показати IP 9 Вересня 2012 21:24
Чомусь помітна така тенденція: коли коментар позитивний, то людина підписується власним іменем, а коли "жовчний", то з'являються якісь "салоїди-гречкосії", "українці","111"...Панове, а що для України зробили ви? У яких серйозних заходах ви відстояли хоча б один національний інтерес і який? Чи розуму й наснаги вистачає лише на те, щоб сховавшись за так зване псевдо, плювати і дулі тикати своєму ж? Гідно, браття!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus