USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Бджолярі святкують: від Медового Спаса до Яблучного. ФОТО

19 Серпня 2012 16:56
Відзначення свого професійного свята волинські бджолярі почали ще заздалегідь.

День пасічника в Україні святкують 19 серпня.

Волинські бджолярі почали урочистості ще за декілька днів до професійного свята. На Медового Спаса, 14 серпня, приблизно десяток членів братства бджолярів Землі Волинської «Ройовий стан» відправилися на богослужіння у храмі Юрія Переможця на вулиці Стрілецькій у Луцьку.





Вибір на цей храм впав через те, що його настоятель, секретар Луцько-Волинського єпархіального управління УПЦ КП протоієрей Микола Цап і сам тримає пасіку. Тож на території церкви стоять вулики у вигляді дуплянок і колод. Є й більш сучасні, зроблені на замовлення.



Уже традиційно у храмі запалили свічку, зроблену спільними зусиллями волинських пасічників. На свічці, яка важить приблизно 70 кілограм, вирізьбили й назву братства «Ройовий стан».

Окрім того, усі охочі могли придбати у храмі справжнього волинського меду. Серед асортименту був мед з лісового і польового різнотрав’я, з гречки і липи, травневий і акацієвий мед.


Голова обласної громадської організації пасічників Волині «Ройовий стан» Володимир Дмитрук розповів, що волинські меди – цінніші за інші, бо вони поліфлорні. «Наші меди по смаковій гамі і по лікарських властивостях перевершують мед з соняшника, хоча він і теж корисний», - зауважив він.


А продовжили популяризувати волинський мед пасічники уже на ярмарку, організованому 18-19 серпня на Театральному майдані у межах мистецького фестивалю «Пісні Великої Волині».






З-поміж різноманіття бджолопродукції великим асортиментом вразили і питні меди.



Один із медоварів Сергій Ващук з Маневич розповів, що уже традиційно на Спаса бджолярі освячують і реалізовують мед. Тож у межах фестивалю проходить «медова» виставка, на якій бджолярі зі всієї Волині виставляють свою продукцію.

Окрім того, Ващук розповів, що займається бджільництвом приблизно 30 років. «А питними медами почав займатися, коли став пенсіонером», - веде далі бджоляр. За словами Ващука, він уже більше п’яти років зареєстрований у Гільдії медоварів України. А двічі на рік Гільдія організовує конкурси, де Сергій Ващук практично завжди стає лауреатом. «Моя медовуха має особливий смак. Певно через те, що у нас є хороша вода. Ми робимо на березовому соку, добавляємо різні компоненти, ягоди. І отримуємо хорошу медовуху», - розповідає медовар.

На другий день ярмарку припало і професійне свято пасічників. А для православних та греко-католиків це ще свято Преображення Господнього, яке в народі називають Яблучним Спасом.



Тож саме з нагоди цих двох свят усіх присутніх на Театральному майдані привітав священик Володимир Подолець Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ КП у Луцьку. Освятивши меди пасічників святою водою, священнослужитель побажав їм успіху у їхній справі та «врожайних» років.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus