USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Волинські археологи взяли участь у міжнародній експедиції

23 Жовтня 2012 12:17
Волинські археологи спільно з німецькими та польськими науковцями взяли участь у ескпедиції на Рівненщині. Фахівці зі старожитностей досліджували стародавню кераміку.

Про це повідомляють у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

Державне підприємство «Волинські старожитності» спільно з Жешовським інститутом археології, що у Республіці Польща, та Регенсбурзьким університетом, що у Німеччині, продовжує втілювати розпочатий ще в минулому році міжнародний проект. У його межах фахівці досліджують пам’ятки культури лінійно-стрічкової кераміки на Волині.

Серед учасників цьогорічної експедиції - професор Томас Сайле (Регенсбургський університет), Мартін Посселт (Регенсбургський університет), Мартін Шрейнер(Регенсбургський університет), професор Анджей Пелісяк (Жешовський університет), Мачей Дембєц (Жешовський університет).

Нещодавно науковці здійснили попереднє дослідження поселення ранньої фази культури лінійно-стрічкової кераміки в селі Межиріч Острозького району на Рівненщині. Вчені провели на пам’ятці шурфування для уточнення місць майбутніх розкопок (в археології шурфування проводять з метою з’ясування стратиграфію ґрунтів, місця майбутніх розкопок,«ВН»)

Ця пам’ятка відома також як місце розташування замку князя Януша Острозького. Від його палацу залишилися лише фундаменти, приховані товщею будівельного сміття. Відкривши в шурфах фундаменти, дослідники встановили, що вони були залиті вапняковим розчином перемішаним з фрагментами вапняку. Там-таки археологи знайшли матеріали ранньослов’янського часу і давньоруського періоду.

Науковці також провели геомагнітні дослідження двох пам’яток класичної нотної фази культури лінійно-стрічкової кераміки в селі Новомалин Острозького району (урочище Іванова гора і Подобанка), однієї в селі Хорів Острозького району (урочище Підлужжя) та поселення желєзовської фази цієї культури в селі Рованці біля Луцька (урочище Гнідавська Гірка).

Зокрема, спеціалісти опрацювали фондові колекції неопублікованих матеріалів з розкопок поселень Рівне, Межиріч і Рованці (урочище Гнідавська Гірка) для підготовки введення їх в науковий обіг.

За матеріалами експедиції видадуть спільне монографічне видання англійською мовою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus