USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.80 10.93

У Луцьку експонують унікальні речі Середньовіччя. ФОТО

17 Травня 2011 17:34
У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка, серед експонатів якої - речі єдиної розкопаної в Україні середньовічної подорожньої корчми

Нову експозицію у Волинському краєзнавчому музеї, презентовану з нагоди Міжнародного дня музеїв, назвали «Сповідь старовини: історія промовляє, експонати засвідчують».

До колекції увійшли речі старовини, які розповідають про історію Волині від первісної доби і до початку ХХ століття.

За словами директора Волинського краєзнавчого музею Анатолія Силюка, всі експонати - раритетні.

«На Волині є багато пам’яток архітектури, які збереглися до нашого часу. А ми пропонуємо подивитися на ті речі, які прикрашали приміщення цих будівель, які були свідками різних історичних подій», - зазначив Анатолій Силюк.

Упорядниця виставки та завідувач відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна розповіла про найцікавіші експонати виставки.

Найбільше працівники музею пишаються колекцією речей, знайдених у 2010 році в селі Шепель, де було відкопано подорожню волинську корчму часів Середньовіччя.

«Цікаво, що в той час така корчма була не лише місцем, де можна було поїсти та чогось випити, а й головною світською спорудою будь-якого села. До речі, більше ніде в Україні не зафіксовано подібних знахідок», - з гордістю відзначила Олена Бірюліна.

Значну частину раритетних речей складають предмети побуту родини Радзивилів, які з 16 століття і аж до початку 20-го століття проживали на Волині, де згодом у селі Олика збудували свій родовий маєток.

«Надзвичайно цінним є книга, у якій міститься зміст листування Миколи Христофора Радзивіла «Сирітки» з польським королем Зигмунтом ІІІ. Ці листи ще раз демонструють, наскільки впливовим був це рід у Речі Посполитій, а також розкривають суть тодішнього політичного життя українських земель», - продовжила розповідь Олена Бірюліна.

Крім того, упорядниця виставки звернула увагу присутніх на родовідне «древо» Радзивилів на шовку, яке у 18 столітті було зроблене німецьким майстром Пітером Бошом. Як з’ясували дослідники, це прямий нащадок того самого Роберта Боша, який заснував компанію з виробництва побутової техніки.
«Хочеться, щоб ми пам’ятали, що за кожним цим предметом стоїть конкретна людина. Наша виставка не присвячена якійсь одній події, адже ми хочемо привернути увагу до всієї історії нашого краю, зібравши ті, речі, які нам можуть про неї розповісти», - насамкінець зазначила Олена Бірюліна.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus