USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Ноу-хау на Волині: знайшли заміну газу і дровам. ВІДЕО

14 Березня 2012 15:40
Альтернативою газові та електриці захопилися на Волині. Там тепер мода на сонячні колектори. Ними й воду нагрівають, і житла опалюють.

Про це повідомляє телеканал СТБ.

Волинянин Борис Зарічанський ніколи не користувався газом. Чоловік живе у волинському селі Великій Осниці, якого так і не газифікували. Але останнім часом і дрова подорожчали.
Тому, каже його дружина Марія, взимку навіть помитися теплою водою – розкіш.
Щоб полегшити життя дружині, Борис Зарічанський збудував сонячний колектор. Логіка його роботи зрозуміла й школяреві.
Сонце, яке попадає на скло нагріває металеву бляху під ним. Вона пофарбована спеціальною фарбою, щоб нагрівалося краще. Розпечена бляха нагріває труби, в які залита спеціальна рідина.
Нагріта рідина тече у бойлер і там розігріває холодну воду.
Один такий сонячний колектор важить більше сотні кілограм. І якщо виробити його самостійно можна, то встановити одному - зась. Власне встановлювати колектора треба на теплій південній стороні, щоб сонця було максимально багато.
У сусідньому селі Копилля волинянин Віталій робить уже другий сонячний колектор.
Вже за кілька день встановить цей колектор поруч із першим. Щоб нагрівати не лише воду, а і батареї у будинку. Дієвість агрегату Віталій оцінив ще узимку. Навіть холодне зимове сонце нагріває такий 100-літровий котел за 40 хвилин.
Брати енергію від сонця Бориса і Віталія навчили у місцевій екологічній організації. Сказали, це – найдешевша альтернативу і газу, якого на Волині обмаль, і дровам, що дорожчають. Нині в районі вже встановили 6 таких колекторів, майже готові іще чотири. Це давно відома німецька технологія. Закордонні спеціалісти з українськими екологами і видають вітчизняним конструкторам креслення, і навчають азам збірки. Однак ноу-хау приживається зі скрипом.
«Є не стільки насмішка, стільки недовіра. Ну, в будь-якому разі, на свої очі не побачиш - не почнеш робити», - зазначила активістка громадської організації «Еко-клуб» Оксана Майборода.
Ідеєю сонячних колекторів зацікавилась і місцева влада Маневицького району на Волині. Газифікація до цього району так і не дійшла. Щоб спростити собі життя, районні урядники думають оснастити колекторами низку держустанов.
Голова Маневицької райради Микола Миронюк розповів: «Фактично люди економлять. Можна поставити бойлер електричний, і він буде гріти воду. Але тоді в кінці місяця треба буде віддавати кошти, а за енергію сонця - поки що вона безкоштовна на сьогоднішній день».
Борис Зарічанський уже підрахував вигоду від встановлення сонячного колектора. На його виготовлення витратив 2 тисячі гривень, але половину цих коштів зекономить уже впродовж першого року використання. А як приєднає колектора до системи опалення, то заощадить на теплі до 3 тисяч гривень на рік.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
читач Показати IP 14 Березня 2012 15:45
І що на Вашому відео можна побачити?
Глядач Показати IP 14 Березня 2012 16:12
Яка рідина в якості робочого тіла? Активістка досить симпатична)
111 Показати IP 14 Березня 2012 18:51
Яка організація дає креслення і скільки коштує
VSC Показати IP 15 Березня 2012 10:10
Расскажите, расскажите, как в 20 градусный мороз вы обогреете дом от внешнего коллектора. Да, он промерзнет насквозь.
Petro Показати IP 20 Квітня 2012 10:10
Де взяти креслення. Яка рідина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus