USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Із стійким до ліків туберкульозом боротимуться і в Луцьку

25 Вересня 2012 15:05
Відділення для хворих на мультирезистентний туберкульоз, що будують на базі волинського тубдиспансера, буде розраховане на 40 місць.

Про це повідомив заступник генерального директора обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання Сергій Міщук під час прес-конференції 25 вересня.

Міщук зазначив, що наразі в області лише 10% хворих на туберкульоз мають мультирезизтентну форму захворювання. Однак, відділення необхідне для того, щоб відмежувати їх від інших хворих.

Загалом же за останній рік на Волині показник захворюваності на активний туберкульоз зменшився на 7,5% порівняно із минулим роком. І хоч епідемію ще не подолали, проте динаміка – позитивна, - стверджує Міщук.

Допомогти із подоланням епідемії допоможе діагностика туберкульозу. Заради цього на території Волинського обласного протитуберкульозного диспансеру будують лабораторію, відкриття якої очікують вже невдовзі.



Окрім того, треба проводити інформаційну роботу із населенням і пояснювати їм, що туберкульоз – це хвороба, з якою може стикнутися кожен.

Щодо цього, представник благодійного фонду «Розвиток України» Христина Вілюра зауважила, що лише 17,5% українців знають про основні симптоми туберкульозу. Тому часто не звертаються до фтизіатрів за консультацією, коли необхідно.

На Волині інформаційні кампанії серед населення проводить інформаційно-ресурсний центр «Життя без ТБ». Організація має на меті підвищити рівень виявлення випадків захворювань на туберкульоз серед уразливих груп та загального населення і захист прав пацієнтів.

Із цим центру також допомагатиме у межах реалізації програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Зокрема, у Волинській області програму планують впровадити у 2013 році. Тож, за підтримки Фонду у майбутній лабораторії обласного тубдиспансеру встановлять дороговартісне обладнання, що допоможе волинянам мати кращий доступ до високоякісних послуг з профілактики та лікування туберкульозу.

Окрім того, у межах програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» уже, починаючи з наступного року, планують почати лікувати 8 тисяч українців, серед яких будуть і волиняни.

За словами Міщука, вилікувати від туберкульозу можна повністю, однак, це потребує терпіння хворого. Адже часто люди припиняють лікування після зникнення симптомів недуги. І через деякий час знову приходять до диспансеру, але уже часто із іншою формою туберкульозу – мультирезистентною. А її лікування – більш дороговартісне і потребує більше часу. З його слів, тоді як перший лікується протягом 6-10 місяців, мультирезистентний потребує задля цього 2-ох років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
остап Показати IP 25 Вересня 2012 15:45
паличка Коха живе у восковій оболонці, і її важко вбити простими ліками. Настійка воскової молі, що паразитує на бджолиних стільниках - може допомогти у лікуванні. Воскова міль - єдина істота яка перетравлює віск...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus