USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Що принесе «Шкільне молоко»: біду чи здоров’я?

31 Серпня 2012 17:28
У Волинській облдержадміністрації розробили програму «Шкільне молоко». Автори програми кажуть, що її реалізація забезпечить усіх учнів регіону безкоштовним продуктом. Однак, проект, на думку депутата Андрія Турака та начальника обласного управління освіти Олександра Хомича, потрбує суттєвого доопрацювання, щоб «не було біди».

Про це йшлося 31 серпня під час засідання «сільськогосподарської» комісії облради.

Заступник начальника обласного управління агропромислового комплексу Людмила Петрикан розповіла, що програма «Шкільне молоко» дозволить забезпечити усіх учнів регіону якісним продуктом.

Згідно з проектом документу навчальні заклади літру молока купуватимуть за 4 гривні. Також для шкіл придбають посуд, в якому кип’ятитимуть продукт.

«Буде придбано 4 спеціальні автомобілі: по одному для Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського та Нововолинська. Молоко перевозитимуть охолоджене до 6 градусів Цельсія», - додала чиновник.

З її слів, першим етапом владці планують охопити Луцьк та міста обласного значення, а згодом — перейти до забезпечення сільських школярів.

Депутата злякав «людський фактор»

Однак проект програми викликав чимало зауважень у голови комісії Андрія Турака. Так, його здивувало, що Луцьком молоко розвозитиме лише один автомобіль. «Навіть якщо в 7 годин розпочнуть, то скільки треба часу?... За годину він максимум 6 шкіл об’їде», - зауважив депутат.

Петрикан не змогла дати чіткої відповіді на запитання. Лише сказала, що постачальника шукатимуть фахівці обласного управління освіти і від місцезнаходження підприємства залежатиме час доставки продукту.

Водночас Турак висловив занепокоєння тим, що в школах не облаштовано спеціальних приміщень для переливання молока з автомобіля в тару навчального закладу. «Ще й нестимуть в приміщення на відкритому повітрі», - мовив обранець громади.

На це заступник начальника управління АПК відказала: «Молоко кип’ятитимуть в школі. Для цього й купують відповідну тару. Може, запропонуйте інший варіант».
Натомість голова комісії не вгамувався і додав, що в ціну 4 гривні за літр «не вкладеться» жодне підприємство. «Тут треба добре подумати», - зауважив він.
Мовляв, його лякає присутність «людського фактору». Для прикладу, водій не помиє руки і в молоко потраплять бактерії або ж молоко в шкільну тару переливатимуть під час дощу.

В пакетах і з трубочкою

Також депутат пригадав, що в Харкові учні отримують пастеризоване молоко в 200-грамових «пакєтах і з трубочкою». І запитав Петрикан, чи можна подібне на Волині зробити.

Та відповіла, що таке молоко коштує 8 гривень. «Це 200 мілілітрів, а в нас на одну літру лише 4 гривні передбачено. Ніякий бюджет не витримає», - мовила вона.
«Може й надалі ми до цього прийдемо. Якщо гроші з’являться. Але немає іншого шляху зараз», - констатувала чиновник.

Тривоги освітянина

Чимало тривог щодо реалізації виникло й у начальника управління освіти та науки ОДА Олександра Хомича.
Так, він заявив, що для Луцька передбачили замало коштів, яких навіть не вистачить на придбання молока. «Треба ще будуть додаткові гроші для Луцька… Або Луцьк сам знайде, або з обласної казни. Та й навряд в 2012 знайдуть», - зауважив чиновник.

Водночас Хомич повторив побоювання, які висловлював Турак, щодо відсутності критих під’їздів до шкіл, водіїв, які можуть не помити руки та решти.

«Та й невідомо, кому передавати молоковоз в Луцьку. Ні школи, ні управління не мають ресурсу його утримувати, а постачальнику його тим більше не вийде передати», - поділився роздумами головний освітянин області.

Такі слова дещо обурили Петрикан. Мовляв, фахівці управління освіти погодужвали всі погодження програми, а у Хомича тепер зауваження виникли.

***
Зрештою, домовилися, що управління освіти надасть пропозиції щодо змін у програмі, а агропромислове відомство змінить її до сесії, яка, нагадаємо, відбудеться 5 вересня.
«Головне, прописати шлях від ферми до школи. Щоб не було біди», - підсумував Турак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Руся Показати IP 31 Серпня 2012 19:23
А тим дітям в кого алергія на молочні продукти воно треба?
Вчитель Показати IP 1 Вересня 2012 08:47
Турак пхає своє ГМОшне молоко і дорогуще. Та це дураку понятно.
Фізик Показати IP 1 Вересня 2012 09:08
"охолоджене до 6 градусів Цельсія нижче нуля», - додала чиновник" - в якості молочних брил?
235 Показати IP 2 Вересня 2012 09:47
Оце "грамотні" держслужбовці" таке сказанути : "охолоджене до 6 градусів Цельсія нижче нуля". Необхідно перевірити наявність її атестату про середню освіту. А потім і про вищу освіту!!! А зрештою такі керують сільським господарством!
бацила Показати IP 2 Вересня 2012 11:36
...пейте дети молоко - будете "здоровы"...
днз Показати IP 2 Вересня 2012 14:57
ще не можуть дошкільні заклади справжнім молоком забезпечити,примушують купувати штучне в пакетах, таким же будуть і школярів.Одним словом треба нажитись ще комусь за державні кошти і на здоров'і наших дітей.Бог ім суддя.
школярик Показати IP 2 Вересня 2012 20:06
"охолоджене до 6 градусів", а не до -6, молоко від корови тепле. Перш ніж щось писати читати треба добре, а не одним оком. "Грамотних писак" скоріше в школу назад треба відправити.
Іра Показати IP 2 Вересня 2012 20:48
Цікаво, що з цього приводу думає охорона здоров"я і санстанція? Чи їх думки питали? Чи з ними погоджували проект програми? Чи поки немає кого штрафувати, то СЕС спокійна? Цікаве вболівання за здоров"я наших дітей!!!
Ірен Показати IP 3 Вересня 2012 10:35
Це повний абсурд.Цікаво,де вони його будуть брати? Чи багато в нас є ферм нормальних на Волині.Ні нема.Якщо будуть зносити люди- це абсурд, повна антисанітарія, добавляє хто що хоче туди,хай таке молоко пють їх дітки.А нашим зась я вже сама куплю своїй дитина молоко без них. Хочете відмити грошенята чиновники, тільки не на здоровї діток,бійтеся Бога, воно ж вам все вилізе боком.Бог не б"є палицею
санстанція Показати IP 3 Вересня 2012 16:46
Ми повністю підтримуємо програму про молоко. Але ми такі ж люди як ви, шановні і так само нам нічого не відомо поки що, у нас самих проблем ОГОГО, а тут ще й молоко в придачу! Ви думаєте, що нам лише штрафувати ? Ні, дорогеньки нам по шиї дають, коли хтось хворіє, коли від чогось отруюється, а коли піде молоко!!! і там діти і все таке невизначене, то ми наравні з усіма матимемо проблеми!!! У нас теж є діти, нас усіх під цей шумок хочуть повиганяти і вижити з України як і ВАС! То все чиїсь бізнесові трюки, комусь щось треба пропхати....
санстанція Показати IP 3 Вересня 2012 16:52
Нас найбільше турбує стан тари. Тари в якій розвозитимуть молоко, в якій кипятитимуть і в яку розливатимуть! а медичні книжки, які повинні бути в кожноговодія,кухарів і вчителів - ми не оговарюємо навіть! Ну і те, коли будуть кипятити? Коли охолоджувати. Знаємо ж випадки, коли дітям в садочку вливали в склянки кипяток. Звичайно не пили дітки, а увечері кухня затоварена йшла додому з молоком!
Фізик Показати IP 4 Вересня 2012 09:45
До Школярика - як вже прибрали помилку, то й 6 градусів. я копіпастив речення зі статті
Ганна Показати IP 1 Листопада 2013 15:43
Я не розумію навіщо вигадувати щось нове. В Харкові є програма, вона діє і немає жодних проблем з санітарією. Чому в нас так само не зробити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus