USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Чиновникам розповіли про тендерну «казочку»

7 Лютого 2012 15:52
Підставою для відмови підприємцю стати учасником тендерних торгів може стати судимість, банкрутство чи заборгованість в сплаті податків. А якщо протягом 3 днів не опублікувати результати торгів, то їх можуть скасувати.

Про це йшлося 7 лютого під час навчання членів тендерних комітетів структурних підрозділів Луцької міської ради.

Заступник міського голови Василь Байцим розповів, що навчання організували для представників 11 тендерних комітетів, які працюють при структурних підрозділах мерії.

Старший інспектор головного управління економіки Волинської ОДА Емілія Грищук каже, що з 3 жовтня 2011 року діють зміни у тендерному законодавстві. Зокрема нині торги проводять при закупівлі тепла, теплоенергії, води, природного газу тощо.

«Їх ввели на вимогу Євросоюзу. Але вони дуже специфічні, і для цих послуг обіцяли розробити окремі закони, бо є багато технічних нюансів. На жаль, ці законодавчі акти поки не розроблені», - стверджує фахівець.

Також вона повідомила, що при купівлі певних послуг у монополістів, треба проводити процедуру закупівлі в одного учасника. «Але вона не така вже й легка. Оскільки потрібно виробляти деякі експертні висновки і довідки щодо відсутності конкуренції та інші папери», - зауважила Грищук.

Щодо підстав для відмови участі в торгах, економіст повідомила, що це може бути судимість, банкрутство, заборгованість в сплаті податків та інші. «Тому треба ретельно перевіряти документи», - додала вона.

Окрім цього, фахівець розказала, що треба вчасно опубліковувати результати тендерних процедур. Мовляв, відповідно до закону це необхідно протягом 3 днів. «Порушивши термін публікації, торги можуть визнати недійсними», - відзначила Грищук.

Серед інших проблем тендерних процедур вона виокремила критерії вибору переможця. «Якщо товар доступний на ринку, то головний – ціна. Якщо його складніше знайти на ринку - ціна, умови постачання, умови оплати, робоча сила», - каже економіст.

З її слів, наразі мінімальний штраф за порушення тендерного законодавства – 11,5 тисяч гривень.

Насамкінець Грищук сказала: «Слухаєш про тендери і здається, що то казочка. А починаєш працювати і все значно складніше».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus