USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Волинь «готує енергетичну відповідь Путіну». ФОТО

1 Грудня 2012 12:39
Українсько-литовське підприємство «Волинь Kalvis», до виникнення якого долучився голова облдержадміністрації Борис Клімчук, понад 6 років виробляє котли. Воно забезпечує постійною роботою понад 100 волинян та справно сплачує податкові внески.

Підприємство займається виробництвом котлів на твердому паливі, які можуть зігріти не лише приватні оселі, але й бюджетні заклади та установи: лікарні, школи тощо. Щоправда, ціна для мешканців регіону – «кусається».

Котел, плита, сушка і камін «в одному флаконі»

Як розповів керівник промислового об’єкту Анатолій Понікарчук, його підлеглі працюють над котлами різних потужностей – від 5 до 5 тисяч кіловат. Найбільшою ж популярністю в області нині користуються до 1-1,3 тисячі.

Водночас котли модернізують, щоб привабити клієнта-власника житла. Тобто додають в їхню конструкцію сушку для одягу, плиту та духовку для приготування їжі тощо. Окремо у «Волинь Kalvis» працюють над виготовлення камінів, які не потрібно вмуровувати в стіни, а можна й посеред кімнати встановити, якщо дозволяє система димовиведення.

Щодо палива для обладнання, то, зі слів Понікарчука, підходять будь-які місцеві ресурси: дрова, щепи, торф тощо.

Середня ціна котлів для приватних житлових помешкань ‒ від 4 до 20 тисяч гривень, тоді як для опалення лікарні чи школи потрібно купувати потужніше обладнання, яке обійдеться в 90 і більше тисяч гривень.
«На Волині встановлено десь 3 тисячі котлів. І ще жодного за більш як 5 років експлуатації не вирізали», ‒ відзначив Понікарчук.

Із кадрами ‒ скрутно
Постійно на підприємстві працює 100-110 осіб. Як пояснив директор «Волинь Kalvis», часто доводиться брати практикантів, бо з кваліфікованими кадрами в регіоні – скрутно. «Хоч і не досконале законодавство, бо треба їм зарплату давати і відповідати за нього, а тепер ще й за те, щоб він на роботу ходив», ‒ мовив посадовець.
Також він стверджує, що нині на підприємстві працює переважно молодь. «Тільки директор – сильно досвідчений, скажемо так», ‒ з усмішкою додав Понікарчук.

У планах керівників промислового об’єкту – розширення виробничих площ. Наразі тривають роботи із розчищення сусідніх земельних ділянок. «Звільняємо майданчики, щоб розширити виробництво і розділити його. І оптимізації по технологічних процесах», ‒ розказав директор.

Запрошення Клімчука
Історія підприємства розпочалася кільканадцять років тому. Понікарчук розповів, що в 2000-х роках керував товариством «Ковельсільмаш» і на запрошення тодішнього посла України в Литві Бориса Клімчука побував у Литві. «І ми розглянули питання спільного виробництва котлів з підприємством, яке розташоване в Шауляї», ‒ пригадав директор.
На початках «Волинь Kalvis» продавав литовське обладнання, а в 2006 році почав виробництво. «Литовські партнери передали документацію і певне обладнання. І ми з 2006 року почали організовувати випуск. Два роки витратили на організаційні моменти: отримання дозволів, атестація працівників та виробництва», ‒ розповів Понікарчук.
Нині ж складні запчастини на підприємство привозять з Литви, а корпуси, зроблені в України, вивозять в Литву.
Окрім продажу в Україні, «Волинь Kalvis» експортує свій товар у Вірменію та Молдову. Складніша ситуація в Польщі, бо доводиться ділити місцевий ринок з литовськими колегами.
***
Оглянувши підприємство, депутати обласної ради залишилися задоволені побаченим, а «свободівець» Олександр Пирожик дійшов до висновку, що Волинь «готує енергетичну відповідь Путіну». Мовляв, для чого купувати дорогий газ в Росії, якщо можна використовувати місцеві ресурси.



















Анатолій Котлюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Чеширский Кот Показати IP 2 Грудня 2012 12:07
Прочитав новости на ВН, Путин засуетился.
Є до Чеширский Кот Показати IP 3 Грудня 2012 11:23
"ГАЗПРОМ" на грани банкротства!!!
SET Показати IP 3 Грудня 2012 11:34
цікаво було б побачити акт перевірки дотримання законності в частині сплати податків та заробітної плати)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus