USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

«Наркопритон» у Луцьку стоїть через юридичний казус. ФОТО

13 Липня 2012 17:59
Будинок на вулиці Сурікова, 4 мешканці сусідніх осель називають «наркопритоном», бо там збираються люди, які, з їхніх слів, вживають не лише дурман, але й спиртне.

Чимало нарікань у них викликає стан будівлі, близький до аварійного. Попри постійні «наганяї» дорослих, місцеві діти не бояться заходити досередини.

А в мерії кажуть, що знести будівлю планували ще в 90-х роках минулого століття. Однак, не можуть це зробити через юридичний казус. Мовляв, одна з сімей офіційно все ще не виселена з будинку, тому «рушити справу» в міськраді не можуть.
Будинок-проблема
Власне, про скарги мешканців 10 липня під час оперативної наради в мерії повідомила начальник міського відділу звернень Лариса Карп’як.
Мешканці кількох приватних будинків, які розташовані на вулиці Сурікова, розказали, що від напівзруйнованої будівлі ‒ «одні лише проблеми». Буцімто, там збираються наркомани та алкоголіки, які поводять себе непорядно: порушують громадський спокій, розкидають шприци і пляшки тощо.

Обурені люди називають будівлю «наркопритоном». А одному жителю вулиці навіть довелося укріпляти паркан через «гостей» закинутого будинку. «Щоб не лазили через мою ділянку», ‒ пояснив він.


Однак, найбільше занепокоєння в людей викликає те, що в будинок приходять діти. «Вони ж не тільки бачать те, що позалишали за собою ті наркомани. Там будинок завалюється, і якась плита може на них впасти. І скільки ми їх не женемо звідти, все одно лізуть», ‒ бідкається пенсіонерка Галина.
Водночас лучани розповіли, ніби мерія довгий час планує знести будівлю, але чомусь цього не робить.
Готували в 90-х
Заступник директора департаменту ЖКГ міської ради Надія Календа розповіла, що будинок готували до зносу ще в 90-х роках. «Взагалі в Луцьку є два унікальні будинки: на Сурікова і на Дубнівський. Документація їхнього капремонту була затверджена ще за СРСР, але за трохи держава перестала фінансувати капітальні ремонти, а людей вже почали відселювати», ‒ каже чиновник.
Оскільки грошей на реконструкцію не було, а частину жителів забезпечили новим житлом, згодом в мерії вирішили знести будівлю. Однак, цього не вдалося зробити, бо вирішення проблеми зупинилося через «юридичний казус».

Зі слів Календи, якщо будинок готують до знесення, то мешканців відселяють у так званий «підмінний фонд» і змінюють їхнє місце реєстрації. Лише після цього можна розпочинати роботи.

Але одна з сімей, яка мешкала в будівлі, ніяк не могла виписатися. «Ми б швидко це питання вирішили... Якби жінка дала згоду на реєстрацію в квартирі підмінного фонду – ми б надали їй нормальну квартиру. Вона вже й погодилася, але її чоловік нині перебуває за ґратами. Треба було і його згоду», ‒ сказала посадовець.

З глухого кута вийдуть із допомогою мера?
Як стверджує Календа, своєї згоди в’язень не надіслав, тому справа «зайшла в глухий кут». «Два рази подавали на житлову комісію міськради, щоб вона погодилася приписати ту сім’ю в підмінному фонді в тому складі, як вона прописана на Сурікова. Комісія позитивного рішення не прийняла», ‒ повідала чиновник.
Насамкінець Календа розповіла, що проблему спробують вирішити, використавши розпорядженням міського голови Миколи Романюка, яке мер підписав після обвалу будинку на вулиці Рівненській, 109. Відповідно до документу, ЖКП проведуть огляд житлового фонду обласного центру.
«Жеки обстежать весь житловий фонд до 1 серпня. Якщо побачать, що ситуація така, що вони самі не можуть зарадити, то звернуться до нас із відповідними документами. До кінця серпня ми зберемо всі пропозиції і відправимо бюджетний запит, щоб виділили гроші. Таким чином отримаємо гроші на знесення», ‒ додала фахівець.
***
Однак Календа сумнівається, що навіть після виділення коштів вдасться знести будинок. Мовляв, для початку все одно необхідно вирішити «юридичний казус».





Підготував Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Свєта Показати IP 13 Липня 2012 21:05
А чому міська влада незважає на аварійне страхіття майже у центрі міста по проспекту Волі, 70. Будинок уже валиться, люди живуть там без води та каналізації. Ходять "до вітру" на вулицю. І це біля облвиконкому. Ремонт будівлі не проводився вже багато десятиліть. А кошти на утримання будинку справно збираються. Може нарешті при чинному міському голові знесуть цю археічну будівлю.
Шурік до Свєта Показати IP 15 Липня 2012 11:40
Так тре ходити не до вітру а до ОДА.
крепость Показати IP 13 Липня 2012 21:44
майже крепость но не Брест , там порядку більще.
правда Показати IP 14 Липня 2012 07:45
комусь це приміщення понравилось і роздувають всяку всячину
Александр до правда Показати IP 15 Липня 2012 10:39
Давайте оно Вам понравится?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus