USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Лучани побачать місто очима художника Гаврила Остапенка

24 Вересня 2009 14:19
У художньому музеї, що у Луцькому замку, відкрилася виставка «Луцьк – місто у творах Гаврила Остапенка». Експозиція представляє фонди Волинського краєзнавчого музею. Про це 24 вересня інформує репортер «Волинських Новин».
На виставці представлено близько 30 творів художника. Помилуватися пейзажами пана Остапенка лучани матимуть змогу протягом вересня-жовтня цього року. Характерною особливістю експозиції є те, що на художніх полотнах зображений Луцьк 30-70–х років минулого століття. Це пейзажне зображення Луцька та його околиць.
Виставка триватиме у дні роботи музею, крім понеділка та вівторка, із 10 до 18 години.
Довідково:
Гаврило Никифорович Остапенко народився 26 березня 1892 року в станиці Маріїнській І-го Донського округу. Через три роки сім’я переїхала на Волинь, яка стала для хлопчика рідним краєм, де написав і якій присвятив більшість художніх творів.
1914 року закінчив курс ім. великого князя Володимира Олександровича при Одеському товаристві образотворчих мистецтв.
Навчанню в Санкт-Петербурзькій академії мистецтв стала на заваді Перша світова війна, учасником якої він був. Після війни працював креслярем земельної управи, маляром, землеміром, але переважно вчителював. 1918р. Гаврило Никифорович працює штатним учителем графічним мистецтв у Ковельському чоловічому і жіночому вищих початкових училищах та Ковельській чоловічій гімназії. Під час проживання в Ковелі був знайомий з Миколою Петровичем Косачем, братом Лесі Українки, бував у Колодяжному. В Ковелі художник створює ряд архітектурних пейзажів (деякі місця, відтворені художником, з плином часу змінилися до невпізнання, будинки, зображені на інших, перестали існувати) та пейзажів на річці Турії, які зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею. У 1930-х роках Г.Н.Остапенко переїхав до Луцька, працював у Луцькій гімназії імені Костюшка та Володимир-Волинській імені Коперніка, пізніше в середніх школах №1 та №3 м.Луцька, Луцькому педагогічному училищі та педінституті.
Ще за життя у 1970 році у фондові запасники Волинського краєзнавчого музею Гаврилом Остапенком було передано особистий архів фото та документів. Не стало художника у 1971 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus