USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Засновник Всесвітньої павутини виставив її вихідний код на аукціон. Його придбали за $5,4 млн

1 Липня 2021 08:14
Вихідний код Всесвітньої павутини (WWW) в середу, 30 червня, було продано на онлайн-аукціоні Sotheby’s у вигляді невзаємозамінного токена (NFT) за 5,4 мільйона доларів. Лот виставив на продаж засновник WWW Тім Бернерс-Лі.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на BBC.

Аукціон розпочався 23 червня зі стартової ціни в 1000 доларів. До 30 червня вона зросла до 3,5 мільйона доларів, але в останні 15 хвилин ставки різко підвищилися й сягнули понад п’яти мільйонів.

Невідомий покупець отримає чотири окремі предмети в межах придбаного ним лота: файли з вихідним кодом WWW, анімоване відео написання коду, лист від Бернерса-Лі й цифровий плакат із кодом, створений засновником Всесвітньої павутини.

Sotheby’s назвав лот «одним із найбільш історично цінних цифрових артефактів, які коли-небудь були продані» та «єдиною підписаною копією коду першого в історії браузера».

Виручені від продажу коду кошти за рішенням сім’ї Бернерса-Лі підуть на благодійність, але куди саме - неуточнюється.

Бернерс-Лі відомий створенням у 1989 році Всесвітньої мережі (WWW) — у дуже спрощеному вигляді це можна пояснити як засіб взаємодії та взаємозв’язку між мережевими ресурсами. Йому ми завдячуємо існуванню браузерів, гіперпосилань і серверів.

За свої заслуги Бернерс-Лі отримає лицарський титул від британської королеви. При цьому він відмовився від патентування прав на WWW і виклав права на неї в публічний доступ, а пізніше — послідовно відстоював концепцію вільного інтернету.

Раніше в інтерв’ю The Guardian Бернерс-Лі пояснював, що вважає NFT можливим засобом «повернення фінансування до креативних людей, як-от музикантів і митців». «У цифровому світі корисно мати еквівалент виготовлення певного предмета», — додавав він.

Продаж вихідного коду на NFT-аукціоні Бернерс-Лі не вважає «продажем» інтернету: «Вам не доведеться платити гроші за перегляд посилань. Я, власне, і не сам вихідний код продаю — це зроблена мною картинка… того, як би виглядав вихідний код, якби він був написаний на стіні й підписаний мною».

NFT — це своєрідний цифровий актив, що дозволяє придбати товар, який існує тільки в цифровому вигляді. Кожен такий токен унікальний, не залежить від вартості інших та підтверджує оригінальність «товару».

NFT-токен можна порівняти з творами живопису (до речі, сучасні витвори мистецтва також продають у вигляді токенів): одні з них можуть бути оригінальними, а інші — лише копією. За допомогою блокчейну відстежується, хто має право власності на файл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus