USD 41.12 41.60
  • USD 41.12 41.60
  • EUR 41.15 41.60
  • PLN 10.26 10.50

Відеозаписи сесій Луцької міськради зберігатимуть не менше 10 років

Сьогодні 15:51
Депутати ухвалили зміни до Регламенту Луцької міської ради. Оскільки в чинному Регламенті не вказаний термін, скільки мають зберігатися відеозаписи сесій, лиш зазначено, що не менше 5 років, то обранці громади вирішили подовжити термін збереження відеотрансляцій з 5 до 10 років. Також в міськраді спростували чутки про те, що старі відеозаписи планують видалити і буцімто обмежити права лучан на доступ до інформації.

Відповідне рішення було прийняте сьогодні, 30 липня, під час 61-ї сесії Луцької міської ради.

Доповідаючи з цього питання, директор юридичного департаменту Наталія Юрченко, зазначила, що зміни до Регламенту вносяться у зв’язку зі змінами у законодавстві. У першу чергу йдеться про Закон про місцеве самоврядування щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування, Закон про медіа, а також враховано рекомендації НАЗК.

«Враховуючи те, що на сайті «Конкурент» була стаття, що начебто мають намір знищити права депутатів, начебто мають намір знищити записи сесії, – наголосила Наталія Юрченко. – Насправді йдеться зовсім не про ці речі, оскільки в чинному Регламенті навпаки не міститься терміну, скільки мають зберігатися відеозаписи. Тому рекомендуються зміни для приведення у відповідність до закону про те, що відеозаписи сесій мають зберігатися не менше, ніж 5 років.

Читати ще: Казино, які повʼязують з Покровським, мають 1,4 млрд доходу, а він не виконує зобовʼязання перед військовими

Стосовно так званого обмеження прав депутатів, також хочу зазначити, що є рекомендації від НАЗК, де чітко йдеться про те, що депутати мають право на депутатські звернення лише з питань, які пов’язані з депутатською діяльністю. І вже є така практика в Україні, що на депутатів складаються протоколи про корупційні правопорушення, якщо депутат звертається з особистих питань. Тому, розуміючи, що не всі депутати мають змогу читати рекомендації НАЗК, вивчати пласти законодавства, всі ці зміни відображаються в Регламенті».

У ході обговорення проєкту рішення звучали різні думки. Свою думку висловив також голова регламентної комісії Луцької міської ради Микола Федік. Він зазначив, що Регламент – це робочий документ, який, зокрема, встановлює порядок скликання сесій, підготовку розгляду нею питань, прийняття рішень, порядок проведення сесії та інше.

«Це робочий інструмент, яким керуються депутати міської ради, міський голова, секретар міської ради. Це не якийсь політичний документ. Якщо в такому документі допускається обмеження прав або порушень прав, він обов’язково оскаржується в суді і приводиться у відповідність до чинного законодавства. У пропонованих змінах до Регламенту обмеження якихось прав немає», – наголосив Микола Федік.

Відтак депутати підтримали зміни до Регламенту, збільшивши термін збереження відеотрансляцій з 5 до 10 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus