USD 41.10 41.43
  • USD 41.10 41.43
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Україна придбає криголам для експедицій в Антарктиду

8 Липня 2021 07:40
У середу, 7 липня, на засіданні Кабінету міністрів було прийнято розпорядження про перерозподіл видатків держбюджету, яким передбачено, зокрема, придбання науково-дослідного судна – криголама для українських антарктичних експедицій.



Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти і науки України, пише ТСН.

У повідомленні сказано, що ці кошті були передбачені для МОН на 2021 рік, однак їхня сума не уточнюється.

«Океанографічний криголам дозволить українським вченим після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а у перспективі – працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах океану», – йдеться у повідомленні МОН.

Власне судно необхідне насамперед українським полярникам, які щороку долають логістичні проблеми, щоб дістатися до станції «Академік Вернадський». З цією метою Україна змушена щороку фрахтувати іноземні судна в Антарктиду.

Директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий зауважив, що під час прямої лінії з президентом України Володимиром Зеленським учасники експедиції на станції «Вернадський» повідомили, що найбільшою потребою для них є власний криголам.

У МОН висловили сподівання, що українські полярники вже цьогоріч вирушать на крижаний континент на власному судні під прапором України.

Сьогоднішнє рішення уряду є тільки початком процесу. Тепер його повинен затвердити комітет Верховної Ради з питань бюджету і тільки після цього стане можливим придбання судна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 8 Липня 2021 08:10
І це грандіозно. Рік тому винайшли вакцину від корони. Прорив величезний. Тільки досі її ніхто не бачив. Тепер криголам. В наступному році треба в американців шатла закупити для дослідження Марсу. А що?
Лучанка Показати IP 8 Липня 2021 08:44
А де будувати будете? В Миколаєві завод-гігант розграбили і ліквідували......
777 до Лучанка Показати IP 8 Липня 2021 11:16
А они не будут строить.Купят какое нибудь старое корыто у штатов или бритов.больше не у кого. Там скорее всего уже и об откатах договорились. А вообще покупка крайне необходимая.главное вовремя.
українець Показати IP 8 Липня 2021 09:01
Цей криголам Україні так потрібний,як свині парасолька. На зарплати,пенсії, інші соціальні стандарти,на армію нема грошей,а на не потрібний криголам пару мільярдів буде.
Активіст Показати IP 8 Липня 2021 09:18
Там за кимось дурдом плаче. Не дарма їх позакривали, тепер вони керують.
Анонім Показати IP 8 Липня 2021 12:10
того і позакривали що всі там сидять
Народна прокуратура Показати IP 8 Липня 2021 17:20
Ну слава Богу, нарешті! А то я ніяк не міг зрозуміти, чого ж мені в житті не вистачало. Саме криголама! Обов'язково потрібно буде створити ще міністерстіо з дослідження Арктики з посадою замміністра з євроінтеграції, прилаштувавши туди якусь чергову вкрай талановиту студентку-модель

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus