USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Сотні гривень із кожної каси: Союз споживачів назвав популярні схеми

1 Липня 2021 12:16
Під час розрахунку готівкою в супермаркеті, на АЗС або ще десь покупець може зіткнутися з елементами обману. Зокрема, йому можуть не додати решти дрібними грошима.

Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповів виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов. Є безліч інших схем обману покупців, при цьому вигоду отримує не касир або продавець, а торгова точка.

«Вам можуть недодати 50 копійок, 70 копійок, залежно від того, як ви поводитеся. Якщо ви почнете щось питати, вони вам додадуть», – уточнив експерт.

При цьому він наголосив: «Якщо у касира нічим дати решту, він повинен видати її вам у плюс, а не собі в плюс, як вони це роблять. Кабінет міністрів видав постанову про те, що все, що до 5 копійок, залишається в касі супермаркету. Якщо вам на здачу повинні видати 6 копійок, вони повинні видати 10 копійок. Але вони ж недодають набагато більше».

З метою обману супермаркет навмисно може не завозити дрібні гроші на каси. Хоча «це прямий обов’язок власника». «Так вони отримують прибуток у касі наприкінці дня і фіксують його як додатковий прибуток, але за документами ніяк не фіксують», – пояснив він.

Ще одна поширена схема така: в торговому залі оголошується про акцію на певний товар, але на касі покупець дізнається, що такої акції немає.

Використовується і така схема, за якої товари з уцінкою продають як товари без уцінки. «Чомусь пробивається штрих-код ціни, але не пробивається штрих-код уцінки, і ви платите за нього повну вартість», – розповів Несміянов.

«Є ще одна хитра схема: вам дають решту і дивляться, бачите ви її чи ні. Ви дали 500 гривень, а вам рахують решту так, нібито ви дали 200», – додав він.

За словами експерта, одного разу він був свідком випадку, коли дівчині, яка купувала одну пару шкарпеток, на касі пробили 23 пари. «Вона розраховувалася картою і тільки вдома звернула увагу, що у неї в чеку 23 пари шкарпеток».

Несміянов поділився рекомендаціями про те, що варто робити в разі подібного обману. «Кличте адміністратора і питайте, на підставі чого в касі сталася така історія. Пропонуйте два шляхи вирішення проблеми: викликаємо поліцію або просто повертаємо гроші».

Якщо адміністрація відмовляється відшкодовувати збиток, поліція фіксує факт обрахунку на касі. «Все визначається дуже легко. У них є кількість проданого товару і фактична сума на касі. Думаю, там буде плюс до сотень гривень на одну касу», – припустив експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus