USD 41.00 41.35
  • USD 41.00 41.35
  • EUR 41.20 41.55
  • PLN 10.50 10.70

Погрожували відрізати руки: омбудсмен розповіла, як окупанти катували українських полонених

9 Травня 2022 21:48
Російські окупанти погрожували захопленим у полон українським військовослужбовцям відрізати руки і пальці.

Про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова розповіла в інтерв'ю виданню Onet, передає УНІАН.

Вона зазначила, що понад 100 українських військовослужбовців вже звільнили з полону.

«До нас вони потрапляють просто в жахливому стані», – додала Денісова.

Омбудсмен розповіла, що частину бійців взяли у полон в Маріуполі, їх катували кадировці.

«Їм надягали мішки на голови, очі заклеювали скотчем, а руки прив’язували до столу і вмикали бензопилу. І люди не розуміли, який палець чи руку їм зараз будуть відрізувати. Вони тільки чули цей жахливий звук», – написала вона.

За даними омбудсмена, потім полонених відвезли на окуповану територію Донецької області, де поранених утримували без води, їжі й медикаментів. Вона додала, що дві людини перебували у дуже тяжкому стані, але їм навіть не дали знеболювальних.

«Потім цих полонених вивозили в Ростов, Курськ, Таганрог, Брянськ. Місяць їх допитували слідчі ФСБ. На 30 людей давали 1,5 літра води на добу. Постійно принижували. Не виводили до туалету», – зазначила Денісова.

За її словами, люди потребують психічної допомоги, мають багато розладів, після полону вони проходять лікування.

Читати ще: «Як я повернувся з російської в’язниці без пальців на ногах». Історія українця, визволеного з російського полону

Денісова також нагадала про обмін полоненими, серед яких були захисники острова Зміїного. Вона зазначила, що рашисти забирали у полонених чоловіків чоботи, наповнювали їх водою і знову змушували взуватися. Військові лежали на холоді по три-чотири дні, обморозивши кінцівки. Омбудсмен додала, що потім цих військовослужбовців із зав’язаними очима переправляли до російських таборів, де допитували по три-чотири рази на добу і жорстоко били.

Крім того, Денісова нагадала, що російські окупанти принижували військовослужбовців-жінок, яких взяли у полон.

«Їх підстригли і повністю оголили у присутності чоловіків. Мовою агресора це називається «опустити», – зазначила вона.

Омбудсмен вкотре наголосила, що піддаючи таким приниженням українських полонених, Росія порушує Женевські конвенції 1949 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus