USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.35 41.65
  • PLN 10.80 10.93

Луцькі депутати просять Кабмін погасити заборгованість перед пільговиками

26 Травня 2021 13:56
Луцькі депутати направлять звернення до центральної влади, аби та вирішила питання погашення з державного бюджету заборгованості, що виникла у зв’язку із виплатою разової грошової допомоги до 5 травня 2020-2021 років.

Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо виплати щорічної одноразової допомоги до 5 травня в 2020-2021 роках у розмірах, визначених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», розглянули 26 травня під час пленарного засідання 12-ї сесії Луцької міської ради.

Директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради, депутатка Вікторія Майборода розповіла, що, відповідно до чинного законодавства, розмір щорічної одноразової допомоги до 5 травня становить, залежно від статусу пільговика, близько двох-трьох мінімальних пенсій.

«Щороку Кабінет Міністрів приймає постанову, якою регулює розмір допомоги. Розмір виплати, визначений у постанові, набагато менший, ніж передбачено в законодавстві. Таке рішення неконституційне, тому пільговики звертаються до суду», – сказала вона.

Департамент соціальної політики Луцької міської ради у 2020-2021 роках виплатив за кошти державного бюджету України допомогу до 5 травня 7422 пільговим категоріям громадян.

«На сьогодні в судах першої та апеляційної інстанцій перебувають понад 250 справ за позовами до департаменту про визнання протиправними дій щодо відмови у здійсненні перерахунку та виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня 2020 року, передбаченої Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та зобов’язання вчинити дії шляхом перерахунку та виплати недоплачених коштів. Такі справи судом визнано типовими. Також наявні понад 120 рішень суду, які уже набрали законної сили», – поінформовано в тексті звернення.

Зазначені рішення судів зобов’язують боржника перерахувати та виплатити щорічну разову грошову допомогу до 5 травня 2020 року. Наслідком невиконання рішень суду є стягнення з боржника (органу місцевого самоврядування, тобто з місцевого бюджету) виконавчого збору у розмірі чотирьох мінімальних розмірів заробітної плати, стягнення штрафу в розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також притягнення керівника установи до кримінальної відповідальності. Крім цього, примусові заходи виконання рішень суду передбачають арешт коштів та майна боржника, що призведе до неможливості виконання департаментом соціальної політики своїх основних функцій.

На сьогодні звернулися 75 осіб пільгових категорій із заявами про здійснення перерахунку та виплати в належному розмірі допомоги до 5 травня 2021 року. Вказані звернення найближчим часом стануть предметом розгляду в судах.

Тому депутати Луцької міської ради просять центральну владу вирішити питання погашення з державного бюджету заборгованості, зокрема згідно рішень судів, які набрали законної сили, що виникла у зв’язку із виплатою разової грошової допомоги до 5 травня 2020-2021 років, а також забезпечити відповідність законодавчих та нормативно-правових актів щодо виплати щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня задля недопущення порушення прав та соціальних гарантій осіб пільгових категорій, виникнення спірних правовідносин.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus