Археологи розкопали піраміду в Теотіуакані: знайденим артефактам понад 2000 років

Піраміда
Піраміда / Shutterstock

На північному сході від сучасного Мехіко, у стародавньому місті Теотіуакан, археологи досі проводять розкопки. Цього разу вони працювали під однією з пірамід, де 18 років тому виявили тунель.

Джерело:

Live Science
view count983

Серед знахідок були букети квітів, покриті згорілими дровами. Як вважають дослідники, це підношення Богу-Змію 2000-річної давності.

Що знайшли під пірамідою

Раніше піраміда мала висоту понад 23 метри – більше, ніж єгипетський Сфінкс. Вона входила до комплекту споруд храму Пернатого Змія. Звели його на честь Кецалькоатля, якому поклонялися тодішні народи Мезоамерики.

Цифрова реконструкція піраміди
Цифрова реконструкція піраміди / Фото INAH/Sergio Gómez

Знайдені квіти лежали в найнижчій точці ходів піраміди – 18 метрів. Поруч вчені знайшли вироби з кераміки і фігурку бога родючості й дощів – Тлалока.

Вчені виявили вироби з кераміки
Вчені виявили вироби з кераміки / Фото INAH/Sergio Gómez

Припускають, що покладання букетів пов'язане з древніми ритуалами для підвищення родючості. Всі букети різні – від 40 до 60 квіток. Археологи спробують визначити їхній різновид – тоді можна буде дізнатись про призначення обрядів, в яких вони використовувалися.

Залишки букета, знайденого під пірамідою / Фото INAH/Sergio Gómez

Що відомо про комплекс

  • Місто Теотіуакан процвітало між 100 роком до нашої ери та 600 роком нашої ери.
  • У ньому розташовані найбільші піраміди Мезоамерики – піраміда Сонця є третьою за величиною у світі.
  • Згідно з аналізом, населення міста становило приблизно сто тисяч осіб.
  • Тунель під пірамідою виявили 18 років тому. З того часу в ньому виявили тисячі предметів з вулканічного скла і кераміки, боби шоколадного дерева, кістки тварин.
  • Сьогодні археологи намагаються зрозуміти, для чого прокопали ці підземні ходи і як ними користувалися.
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Як обрати надійний ноутбук для роботи: актуальні поради

СПЕЦПРОЄКТ
Як обрати надійний ноутбук для роботи: актуальні поради - Новини технологій - Техно
Поради з вибору ноутбука у 2021 році / Asus

Вибір ноутбука – непроста справа. Хочете отримати ідеального помічника – визначтеся, для яких саме функцій він вам потрібен. Зазвичай виробники випускають кілька збірок для кожної моделі. Тож покупець має, з чого дібрати підходящий варіант.

Джерело:

24 канал
view count

На які характеристики зважати, добираючи ноутбук

Для редагування текстів та серфінгу в інтернеті вистачить базової конфігурації. Якщо ж ви плануєте обробляти відео або працювати з 3D-графікою, тоді вам знадобиться потужна машина з великим обсягом оперативної та відеопам’яті.

Цікаво Обираємо ігровий ноутбук: важливі поради ґеймерам, які цінують портативність

Отже, з характеристиками яких вузлів треба визначитися перед купівлею ноутбука?

Процесор

Від процесора залежать, передусім, швидкість роботи та енергоефективність пристрою. З офісною роботою цілком справляються процесори Intel Core i3 та AMD Ryzen 5.

Більш ресурсомісткі завдання вимагають потужнішого процесора: Intel Core i5, i7, i9 або AMD Ryzen 7, 9 (залежно від складності завдань та виділеного на покупку бюджету).

Для роботи з графікою, відео та інших "важких" завдань слід розглядати моделі з процесорами від Intel core i5, AMD Ryzen 5 з індексом H наприкінці маркування.

Відеокарта

Якщо ноутбук для поточної офісної роботи – достатньо буде моделі з інтегрованою в процесор відеокартою базового рівня. Робота з 3D-графікою та ігри вимагають продуктивнішого варіанта з дискретною відеокартою.

Для нескладної роботи із зображеннями й відео та звичайних ігор підходять мобільні відеокарти Nvidia MX. Серйозніші завдання та важкі ігри спонукають до вибору відеокарт рівня Nvidia GTX і RTX.

Розмір екрану

Оптимальна діагональ екрану – 15,6 дюйма: її достатньо для будь-яких завдань, і девайс залишається достатньо компактним для транспортування.

Ноутбук буде вашою основною робочою машиною й переїздитиме з вами нечасто? Тоді є сенс розглянути моделі з діагоналлю екрана 17,3 дюйма.

Для частих роз'їздів краще ж обрати ультрабук з діагоналлю екрана 13 – 14 дюймів. Такий варіант буде цілком зручним, якщо ви працюєте здебільшого з текстами.

Роздільна здатність екрана

Оптимальною роздільною здатністю сьогодні вважається Full HD (1920 × 1080). Ноутбук зі скромнішими характеристиками екрана можна розглянути, якщо вас улаштує бюджетний варіант із базовими параметрами.

Для специфічної роботи, зокрема з графікою, потрібна більша роздільна здатність – 2K (2048 × 1080) або 4K (3840 × 2160). Однак зауважте: ціна на такий пристрій буде значно вищою.

Asus
Вибрати ідеальний ноутбук – не просто / Фото Asus

Тип матриці та частота розгортки

Найпоширеніші матриці в сучасних ноутбуках – TN + Film та IPS:

  • Матриця TN + Film коштує недорого, але не дає хороших кутів огляду.
  • У матриці IPS чудова передача кольору й чудові кути огляду.

Для роботи з графікою або ж для ігор оберіть варіант із частотою розгортки екрану 120 – 144 Гц. Така матриця забезпечує плавнішу картинку, тож ваші очі менше втомлюватимуться. Для поточних офісних завдань вистачить ноутбука з меншою частотою розгортки.

Обсяг оперативної пам'яті

Від оперативної пам'яті залежить, наскільки стабільно працюватимуть на ноутбуку ресурсомісткі програми й скільки програм ви зможете запускати на ньому одночасно. Мінімальний обсяг для дому, офісу та навчання – 8 ГБ. Для складніших завдань розглядайте варіанти від 16 Гб і з можливістю розширення (надалі обов'язково знадобиться).

Обсяг і тип диска

Сучасний ноутбук обов'язково має бути з SSD-накопичувачем. Із нього операційна система та додатки завантажуються швидше, також він порівняно з HDD надійніший та тихіший у роботі, адже не має всередині механічних рухомих деталей.

Рекомендований мінімальний обсяг SSD – 256 Гб. Але краще, якщо від 512 Гб.

Підійде також комбінований варіант, де SSD встановлено поряд із HDD. Або ж візьміть ноутбук із жорстким диском, а твердотільний установіть самостійно – так вийде дешевше.

У будь-якому разі систему та програми для роботи краще встановити на SSD-накопичувач, а HDD використовувати для зберігання файлів.

До теми Історія QWERTY та перший ноутбук з українською розкладкою

Як вибрати ноутбук для офісу

Для поточної офісної роботи пристойний ноутбук можна знайти серед бюджетних моделей. Але майте на увазі: у таких ноутбуках зазвичай відсутня дискретна відеокарта, тож ігри вони не тягнуть.

Якщо ваша робота пов'язана з постійним пересуванням – візьміть легкий ультратонкий ноутбук. Якщо потрібна хороша заміна стаціонарному ПК – нею стане ноутбук із великим дисплеєм.

Щоб працювати з документами, цілком вистачить SSD-накопичувача на 128 Гб. Обираючи варіант для офісу, краще пожертвувати великим HDD диском на користь менш місткого SSD. Адже швидкість ввімкнення ноутбука, завантаження системи та робочих програм у цьому разі – важливіша.

Asus
Ноутбук із базовими характеристиками підійде для офісу / Фото Asus

Оптимальні характеристики ноутбука для офісу:

  • екран діагоналлю 15,6 дюйма;
  • від 8 Гб оперативної пам'яті;
  • накопичувач обсягом 128 – 256 Гб;
  • процесор рівня Core i3 10TH GEN.

Як вибрати ноутбук для дому

Універсальний домашній ноутбук шукайте в середній та вищій цінових категоріях. Залізо ноутбука має бути збалансованим та продуктивним, щоб він добре справлявся із широким спектром завдань.

Це буде лише серфінг в інтернеті та інша не надто складна робота? Для цього візьмемо скромніший девайс. А може, ви плануєте серйозну дизайнерську чи операторську роботу, а також часом гратимете на ноутбуку? Тоді вам знадобиться потужніший пристрій. Нагадуємо: характеристики визначає мета.

Asus
Ноутбук для дому може бути як базовим, так і ігровим / Фото Asus

Оптимальні характеристики домашнього ноутбука:

  • екран із діагоналлю 15,6 дюйма;
  • процесор щонайменше IntelCore i5;
  • 8 – 16 Гб оперативної пам'яті;
  • HDD на 1 000 Гб або комбінація HDD + SSD (1 000 + 128 Гб);
  • відеокарта – інтегрована (для базових потреб) або дискретна (для ігор та роботи з графікою) від 16 Гб.

Ідеальний варіант для дому – з потужним процесором та великим обсягом оперативної пам'яті – варто шукати серед ґеймерських ноутбуків.

Як вибрати ноутбук для навчання

Компактний та швидкий ноутбук стане у пригоді студентові будь-якої спеціальності. Студентський ноутбук не має відзначатися потужним залізом, а отже, буде дешевшим, ніж для попередніх сценаріїв.

Оптимальні характеристики ноутбука для навчання:

  • компактність, легкість;
  • міцний корпус, якісна збірка;
  • швидкий запуск (отже, в ідеалі ноутбук має бути з твердотільним диском – SSD);
  • час автономної роботи – від 5 годин;
  • необхідний набір інтерфейсів: кілька портів USB 2.0 і USB 3.0, Bluetooth, Wi-Fi, HDMI.

Важливо:

  • Разом із ноутбуком одразу придбайте чохол або наплічник для нього: у них носити девайс набагато безпечніше та зручніше, ніж у сумці з іншими речами.
  • Для навчання не беріть ігровий ноутбук: лише марно переплатите, окрім того, відволікатиметеся від основної мети.

Не пропустіть 6 україномовних сайтів, де можна вибрати надійну техніку

На завершення

Для яких завдань ви б не шукали ноутбук, він має бути бездоганної якості, від виробника з репутацією, підтвердженою багатьма роками роботи на ринку. Приміром, від ASUS. На сайті компанії ви знайдете надійну техніку на будь-який смак та гаманець.

Бажаємо вдалого вибору!

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Місячний календар на вересень 2021: коли будуть сприятливі та несприятливі дні

Коли повний місяць у вересні 2021: дата та час в Україні
Місячний календар / unsplash

У місячному календарі на вересень 2021 року можна знайти інформацію про те, які фази проходитиме Місяць. Він також містить дані про сприятливі та несприятливі дні.

Джерело:

24 канал
view count

Коли у вересні буде повня – дізнайтеся далі.

Читайте також Місячний календар на серпень 2021: коли буде повня

Місячний календар на вересень
1 вересня Спадаючий місяць 24, 25 день
2 вересня Спадаючий місяць 25 день
3 вересня Спадаючий місяць 25, 26 день
4 вересня Спадаючий місяць 26, 27 день
5 вересня Спадаючий місяць 27, 28 день
6 вересня Спадаючий місяць 28, 29 день
7 вересня Новий місяць 29, 1, 2 день
8 вересня Зростаючий місяць 2, 3 день
9 вересня Зростаючий місяць 3, 4 день
10 вересня Зростаючий місяць 4, 5 день
11 вересня Зростаючий місяць 5, 6 день
12 вересня Зростаючий місяць 6, 7 день
13 вересня Перша чверть 7, 8 день
14 вересня Зростаючий місяць 8, 9 день
15 вересня Зростаючий місяць 9, 10 день
16 вересня Зростаючий місяць 10, 11 день
17 вересня Зростаючий місяць 11, 12 день
18 вересня Зростаючий місяць 12, 13 день
19 вересня Зростаючий місяць 13, 14 день
20 вересня Зростаючий місяць 14, 15 день
21 вересня Повний місяць 15, 16 день
22 вересня Спадаючий місяць 16, 17 день
23 вересня Спадаючий місяць 17, 18 день
24 вересня Спадаючий місяць 18, 19 день
25 вересня Спадаючий місяць 19, 20 день
26 вересня Спадаючий місяць 20, 21 день
27 вересня Спадаючий місяць 21, 22 день
28 вересня Спадаючий місяць 22, 23 день
29 вересня Третя чверть 23, 24 день
30 вересня Спадаючий місяць 24, 25 день

Сприятливі дні у цьому місяці: 5, 8, 11, 12, 17, 21 29 вересня.

Несприятливі дні: 3, 6, 9, 14, 20, 23, 28 вересня.

Як стадії проходить Місяць у вересні

  • Молодик – 7 вересня о 03:51;
  • Повний місяць – 21 вересня о 02:54;
  • Зростаючий Місяць – з 8 по 20 вересня;
  • Місяць – з 1 по 6 і з 22 по 30 вересня;
  • Місячне затемнення – немає;
  • Сонячне затемнення – немає.
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Ми використовуємо Куки!