USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Фінансові можливості розвитку ОСН у Луцьку

9 Січня 2014 09:50
У волинських містах громада взялася самоорганізовуватись - для покращення благоустрою та визначення першочергових локальних проблем з'явилися органи самоорганізації населення - ОСН. Квартальні комітети створили, зокрема, у Рожищі, Ківерцях, Луцьку.

«Пошук джерел та можливостей залучення додаткових фінансових ресурсів у діяльність ОСН» – саме під такою назвою минулого тижня у Луцьку пройшла тематична зустріч із представниками новостворених та діючих комітетів міста. Зустріч була організована Асоціацією підтримки та розвитку ОСББ та ОСН.

Як повідомили організатори зустрічі, важливим елементом зустрічі стало висвітлення можливості для Органу самоорганізації населення (ОСН) взяти участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Така позиція у Положенні даного конкурсу з’явилась завдяки адвокаційний діяльності ГО «Інститут місцевої демократії». Зараз ОСН мають можливість спільно із органами місцевого самоврядування змагатись за державне фінансування проектних пропозицій, що спрямовані на розвиток відповідних територій.

ПОВНОВАЖЕННЯ ОСН ТА ЗАЛУЧЕННЯ РЕСУРСІВ

Орган самоорганізації населення (ОСН) — це представницький орган, що створюється жителями, які на законних підставах проживають на території селища, міста або їх частин, для вирішення завдань, передбачених Законом України «Про органи самоорганізації населення».

Після етапу реєстрації органу самоорганізації населення наступає наступний важливий етап – практична реалізація власних повноважень, передбачених статтею 14 Закону України «Про органи самоорганізації населення».

Враховуючи складну природу цього представницького органу та одне з його основних завдань – створення комфортних умов для проживання на конкретній території, його представники своєю діяльністю мають залучати ресурси з усіх можливих джерел, що сприятиме ефективній реалізації власних повноважень та виконанню поставлених завдань.

Законодавство визначає декілька джерел формування коштів органів самоорганізації населення, а саме: бюджети місцевого самоврядування та позабюджетні джерела, до яких відносяться добровільні внески фізичних та юридичних осіб, а також інші надходження, не заборонені законом.

Якщо кошти, які надаються із бюджету органу місцевого самоврядування, мають цільове призначення і не можуть бути використані ОСН для фінансування діяльності, що не пов’язана з виконанням власних та делегованих повноважень, то залучені позабюджетні кошти можуть використовуватись на вирішення нагальних проблем, розвиток території, навчання представників комітетів, вирішення соціальних проблем тощо.

До слова, перша на Волині і в західній Україні програма сприяння діяльності та розвитку органів самоорганізації населення (ОСН) на 2013-2016 роки прийнята у Рожищі. Слідом практику створення такої форми самоорганізації населення підхопив Луцьк. Мешканці міста Ківерці вирішили об’єднатись у ОСН для покращення благоустрою на території, де вони проживають.

ОСН У ЛУЦЬКУ

Історія створення та діяльності ОСН у Луцьку іще зовсім нова. І розпочалась вона практично одночасно із початком реалізації проекту «Створення умов для нового якісного рівня розвитку органів самоорганізації населення у Луцьку», який отримав підтримку програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження». Завдяки діяльності цього проекту у м. Луцьку створено та діє Ресурсний центр, одним із завдань якого є надати дієві механізми для здійснення органами самоорганізації населення ефективної діяльності в межах своєї території.

Така діяльність дає можливість поширювати кращі практики роботи, що напрацьовані у містах України, адаптовувати їх до особливостей діяльності ОСН у нашому місті та області, та, найголовніше – сприяти участі жителів у розвитку своєї території та вирішенні нагальних проблем і потреб конкретної території, в межах якої діє орган самоорганізації населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus