USD 39.80 40.15
  • USD 39.80 40.15
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Зникло 30 гектарів: польський інвестор вклав мільйони у Волинь, але не може зібрати урожай

15 Серпня 2023 16:43
У 2005 році на Волині успішно розпочало роботу сільськогосподарське підприємство із польськими інвестиціями. «Фруктекспол» взявся працювати на території тодішнього Локачинського району. За цей час агровиробники стали найбільшими експортерами чорної смородини на Волині. І все було б добре, якби працівники одного господарства не побили горшки і не розійшлись. Тепер фактично під носом нинішньої директорки зникло понад 30 гектарів землі з урожаєм на мільйони гривень.

Яка ціна бізнесу на зерні – у сюжеті «12 каналу».

Шість викликів поліції на місце злочину – і все через непорозуміння між колишніми працівниками одного підприємства «Фруктекспол», яке має поля оренди на території сіл Марковичі та Привітне колишнього Локачинського, а нині Володимирського району.

«За межами села Марковичі були поля, які на правах оренди належали приватному підприємству «Фруктекспол», – каже директорка підприємства «Фруктеспол» Римма Веремчук.

Урожай з понад ста гектарів смородини, ріпаку, пшениці приносив чималий прибуток у казну місцевого бюджету, а люди мали робочі місця з 2005 року. Розвивати цю місцину тоді вирішив іноземець, який бачив перспективу в українській землі. 2021 року на місце юриста на фірму «Фруктекспол» взяли Римму Веремчук. Саме з її ініціативи тоді провели аудит землі та коштів і виявили чимало порушень. Та найгірше було попереду.

«За одну ніч людина оформила понад 117 ділянок, користуючись правом підпису», – стверджує Римма Веремчук.
Ділянки перереєстрували на інших підприємців, які колись були працівниками фірми «Фруктекспол».

«Наш засновник Тадеуш Блотський звернувся в правоохоронні органи з проханням порушити кримінальне провадження. На сьогоднішній день воно є, справа на досудовому розслідуванні, але рухається повільно і безрезультатно», – констатує керівниця підприємства.

Перереєстрація земельних ділянок була лише початком гострого трикутника непорозуміння між агровиробниками: екскерівником «Фруктексполу» Володимиром Політилом, Сергієм Попком від «Агротрейд ПСС» та нинішньою директоркою бізнесу польського інвестора Риммою Веремчук.

«Він хоче розвивати підприємство, він бачить в Україні потенціал. У планах – і заморозка, і переробка. Тобто хоче інвестувати великі кошти. Але він не бачить, як працювати далі, зважаючи на те, що робить місцева поліція і влада», – зауважує Римма Веремчук.

Читати ще: Чотири мільйони майже лежали в кишені: волинський експрокурор відсуджує гроші у держпідприємства

Ситуація загострилась у травні цього року. На полях, які на правах оренди належать «Фруктексполу», Римма Веремчук побачила чужу техніку. Вона належала агрофірмі Сергія Попка «Агротрейд ПСС». Тоді на місце події викликала поліцію.

«Ми надали документи, договори оренди поліції. Ми викликали фахівців, інспектора з Держгеокадастру, слідчого. Цього разу були внесені дані до ЄРДР за фактом захоплення земель і порушено кримінальне провадження проти Сергія Попка», – каже керівниця «Фруктексполу».

Аби знайти, хто ж є фактичним власником земель, дивимось на кадастрові номери земельних ділянок і те, кому вони належать. Документи повністю підтверджують слова директорки підприємства. Орієнтовні суми збитків сягають мільйонів гривень, адже урожай був фактично вкрадений з понад 30 гектарів землі.

Зі слів Римми Веремчук, підприємство втратило сім гектарів ріпаку на орієнтовно 500 тисяч гривень. Також було втрачено чотири гектари пшениці в один день, вісім гектарів пшениці – в інший день. Чотири гектари пшениці – це орієнтовно 150 тисяч гривень.

«Ми ледве добилися того, що було зареєстровано кримінальне провадження за фактом самовільного захоплення земельних ділянок. А в подальшому поліція усі наші звернення підшиває в це кримінальне провадження, пояснюючи, що це нібито одні і ті самі епізоди одного і того самого кримінального правопорушення. Однак за пів року поліцейські так і не спромоглися встановити, хто ж вчинив захоплення цих земельних ділянок», – стверджує адвокат Віктор Шевчук.

Речниця Нацполіції Волині Ольга Бузулук зауважила: поліції відомо, що є конфлікт між двома фермерськими господарствами.

«Встановлено, що між ними була усна домовленість про використання цих земель одним з підприємств. Тим часом інший учасник написав заяву до поліції, що його землю, мовляв, використовують незаконно, без його відома. За цим фактом відкрите кримінальне провадження. Ідеться про самовільне заняття земельної ділянки – це частина 1 статті 197-1 КК України», – зазначила Ольга Бузулук.

Аби почути позицію агровиробника і засновника фірми-конкурента «Фруктексполу» Сергія Попка, до нього телефонували десятки разів. Також побували на місці реєстрації підприємства «Агротрейд ПСС». Але зв’язатися з підприємцем так і не вдалося.

А ось як пояснюють ситуацію у селищній раді. До слова, голова Локачинської селищної ради Богдан Іус від офіційного коментаря відмовився. Делегував доручення своєму заступнику.

«Ці земельні ділянки – це паї, які належать на праві приватної власності колишнім пайовикам, відповідно, колгоспу. Вже самі власники паїв вирішували, з яким суб’єктом господарювання їм мати справу. Нас турбує ця непроста ситуація, адже вона негативно впливає як на одного суб’єкта господарювання, так і на іншого. Нами буде запропоновано варіант зібратись у нас на земельній комісії і обговорити ситуацію з суб’єктами господарювання та керівництвом громади, аби визначити проблему. Я думаю, що в межах Локачинської громади ми зуміємо врегулювати ситуацію. Якщо ж ні, то є суди», – прокоментував заступник Локачинського селищного голови Тарас Хом’як.

Вирішити справу в судовому порядку готові і власники фірми «Фруктекспол», але поки тривають слідчі дії, справа до суду не дійде. А тим часом адвокати лише фіксують чергові порушення.

«Ми будемо звертатися до усіх. Польський інвестор обурений цією ситуацією. Йому незрозуміла бездіяльність органів державної влади та як стороння особа може на орендованих земельних ділянках здійснювати свою діяльність, і ніхто не може щось з цим зробити. Чинне законодавство не передбачає такого поняття, як «усна домовленість», – наголошує Віктор Шевчук.

Поки ж єдина надія у Римми Веремчук на повернення врожаю і продовження нормальної роботи агровиробників – втручання у цю справу міжнародних інституцій, адже інвестором фірми є іноземець, який і надалі готовий розвивати агровиробництво на Волині, за умови чесної конкуренції на законних підставах.

«Наш засновник приїжджає в Україну і звертається за допомогою до консульства, до Ради бізнес-омбудсмена, яка захищає іноземний бізнес, до Кабміну. Тобто до всіх можливих структур, які можуть нам допомогти і припинити цю беззаконність», – резюмувала Римма Веремчук.

Наразі у підприємства зникло 37 гектарів озимої пшениці та ріпаку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Попкорн Показати IP 15 Серпня 2023 16:51
що за ціни на пальне? "астанавитесь"
Тур Показати IP 15 Серпня 2023 16:55
так отож
дідо Показати IP 15 Серпня 2023 17:46
неповага до приватної власності привела до війни...владі не доходить кого вони мають захищати..
Суддя Дреддд до дідо Показати IP 15 Серпня 2023 21:58
старче... ти вже б помовчав,.., до чого приватна власність до того, що х-йло напав на Україну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus