USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Сувенірна гривня – найкращий подарунок для колекціонера

17 Травня 2024 20:54
Колекціонування монет – це не просто захоплення, а шанс доторкнутися до історії. Найкращим подарунком для нумізмата з досвідом стануть срібні пластини – аналог стародавньої української гривні. Знайти та замовити різноманітні товари для колекцій завжди можна в інтернет-магазині Монітекс.

Як з’явилася гривня



Зараз ця назва асоціюється з національною валютою України. Проте раніше це була скоріше міра ваги, ніж гроші. Вперше назва «гривня» застосовувалася для визначення шийних прикрас. Це різноманітні намиста та амулети, які носили на шиї.

За часів Володимира Великого вперше в Україні була спроба виготовити власні гроші. Це були золоті та срібні монети. Якщо злотник мав сталу вагу (4,4 г золота), то вага срібняка могла становити від 1,7 г до 4,7 г.

Паралельно зі злотниками та срібняками на теренах України застосовувалися арабські дирхами. Певну кількість дирхамів прирівнювали до вагової гривні. Таким чином, гривня поступово перетворювалася з міри ваги на гроші. Для нової валюти характерні:

– ромбоподібна форма;

– вага близько 160 г;

– відсутність символів.

Тобто це був злиток срібла високої проби, який використовувався для оплати товарів. Крім того, відомі польські, чернігівські та новгородські гривні у вигляді паличок.

Ромбоподібні злитки використовувалися до 14 століття. В 13 столітті срібну гривню рубали навпіл: так з’явився «рубль».

Сувенірна гривня – мрія нумізмата



В інтернет-магазині Монітекс можна придбати пам’ятну гривню, яка не відрізняється від грошей, що використовувалися в Україні протягом століть. Сучасні аналоги коштують досить дорого, адже виготовлені з дорогоцінного металу (срібла). Вага такого сувеніра перевищує 120 грамів.

Крім сувенірних гривень, в Monitex можна замовити й сувенірні срібні пластини, які також виготовлені національним банком спеціально для колекціонерів. Крім самої пластини, в покупку входить сертифікат і зручний футляр для зберігання. З кожним роком вартість такого екземпляра тільки зростатиме.

*реклама
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus