USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Посмертне донорство - лише добровільно, - волинські священики

13 Грудня 2012 16:16
До органів людини не можна ставитися, як до об'єкту купівлі-продажу. Тому посмертно донорство має відбуватися добровільно, бо в такому випадку воно є проявом любові.

Про це повідомляють у Волинській єпархії УПЦ КП.

Голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко прокоментував пропозицію Міністерства охорони здоров'я прийняти закон про посмертне донорство, за яким усі померлі громадяни вважатимуться потенційними донорами.

Зараз у Церкві обговорюють це актуальне питання як виклик нашого часу, - зазначив священик. Адже поряд із безсумнівно необхідною допомогою для багатьох важкохворих є і певні моральні проблеми та небезпека для суспільства.

«Неправильна пропаганда донорства і комерціалізація трансплантаційної діяльності створюють передумови для торгівлі частинами людського тіла. Тож я, – підкреслив отець Віталій, – поділяю думку багатьох моїх співслужителів, що не можна до органів людини ставитися, як до товару, об'єкту купівлі-продажу. Пересадка органів від живого донора може бути тільки добровільною – як самопожертва, як прояв любові, співстраждання. При цьому він має бути повністю інформований щодо можливих наслідків для його здоров'я».

Стосовно вилучення органів у щойно померлих людей, то тут, переконаний голова інформаційно-видавничого центру єпархії, має бути виключена неясність у визначенні моменту смерті. Неприйнятним є скорочення життя однієї людини, у тому числі через відмову від життєпідтримуючих процедур, з метою продовження життя іншої людини.

«На основі Божественного Одкровення ми віримо у тілесне воскресіння мертвих (в оновленому тілі). Обрядом християнського похорону Церква виражає належне шанування тіла спочилої людини. Та посмертне донорство органів і тканин також може стати проявом любові. Оскільки ж до любові ніхто не може змушувати, – таке дарування чи заповіт не може вважатися обов'язком людини. Тобто умова правомірності й моральної прийнятності експлантації – тільки добровільна і прижиттєва згода донора. Лікарі мають звернутися за згодою до помираючого або, якщо це неможливо, до його рідних. Так звана презумпція згоди потенційного донора на вилучення органів і тканин його тіла – недопустиме порушення свободи людини, її гідності як Божої дитини», - сказав священнослужитель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Y Показати IP 13 Грудня 2012 16:36
Священник абсолютно правий. Стовідсотків, якщо приймуть цей дебільній, скотський закон, що всі, хто заздалегідь не написав відмови - потенційні посмертні донори, то в нашій дикій, кримінальній, корупційній, відмороженій країні почнеться армагедон - люди зникатимуть, почастішають нещасні випадки, та й "природних" смертей значно побільшає, не лише дорослих, а що саме страшне і дітей. Ось проти прийняття цього закону треба протестувати, навіть на барикадах, а не перейматись всякою фігнею
Лучанин Показати IP 13 Грудня 2012 18:17
Згоден якщо цей закон приймуть люди просто стануть ходячим мясом.
НЕКРОФЫЛ-любітель Показати IP 14 Грудня 2012 09:37
Очень пгавельный и своевременный закон, каторый очень сейчас нужон для наполнения бюджета страны. Всех кровосисив возвести в ранг героев. Цены утвердить. Кстати,внутренние органы народных избранников пускать только на муляжи ученических пособий по анатомии, так как они совсем непригодны к использованию в следствии чрезмерного употребления алкоголя, табачных изделий, наркотических и психотропных средств. А интерессно ....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus