USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Оздоровлюють спортсменів, бійців і місцевих: як на Волині працює центр спортивної медицини з Бахмута

10 Травня 2023 06:46
Понад рік у Любешеві працює Донецький регіональний центр спортивної медицини. У закладі проводять діагностику, лікування та реабілітацію спортсменів, оздоровлюють місцевих жителів і безплатно відновлюють бійців.

Про це розповів Суспільному директор центру Антон Діденко.

На Волинь заклад евакуювався у квітні 2022 року. Це був другий переїзд.

Центр спортивної медицини було засновано у Донецьку в 1952 році. Через збройну агресію РФ заклад у 2014 році перевезли до Бахмута. Згодом там реконструювали приміщення колишньої залізничної лікарні, в якому облаштувалися у червні 2021-го.
Приміщення центру спортивної медицини в Бахмуті, яке відкрили 10 червня 2021 року
Приміщення центру спортивної медицини в Бахмуті, яке відкрили 10 червня 2021 року
Через пів року після цього, у квітні 2022-го, заклад вимушено евакуювався на Волинь і почав повноцінно тут працювати з червня. Колись сучасна велика будівля Донецького регіонального центру спортивної медицини зараз повністю зруйнована внаслідок російсько-української війни.
Приміщення закладу в Бахмуті всередині, 2021 рік
Приміщення закладу в Бахмуті всередині, 2021 рік
Зі слів директора Донецького регіонального центру спортивної медицини, Любешів обрали для переїзду не випадково.

«Тут гарна спортивна база, дуже розвинутий спорт. Ми перевезли і вивели все медичне обладнання, оргтехніку, медичні меблі. В принципі, що можливо було, те перевезли», – каже Антон Діденко.
Переїхала на Волинь без вагань за підприємством медсестра з фізіотерапії Ольга Рубайко. Жінка розповіла, що народилася і жила в місті Часів Яр неподалік Бахмута. Зізнається: у Любешеві може спокійно працювати і допомагати людям.
«Там дуже важко, страшно. Дуже багато в нас було роботи. Ми обслуговували і цивільних, і спортсменів, були і військовослужбовці. Тому що на той час не було таких бойових дій, але ж були і поранені. Дай Боже, щоб ніхто не бачив того, що бачили я і мої колеги», – сказала медсестра.
Зараз у центрі спортивної медицини в Любешеві працює 12 лікарів і медсестер. Працівники живуть в гуртожитку місцевої школи. У Бахмуті, зі слів директора, колектив налічував пів сотні працівників.

Фельдшер Максим Шибкой розповів, що переїзд дався важко, проте на Волині колектив прийняли добре.
«Все гарно. Дали нам можливість працювати. Ходять і діти 10-12 років, і люди поважного віку, жінки й чоловіки ходять. І молоді люди, і спортсмени», – каже медик.

Приїхала на Волинь із Донецької області 15-річна Дарія Дубинець, яка зараз посилено готується до чемпіонату України з легкої атлетики.
«Ми дуже раді, що все збереглося, що все сюди вивезли, що ми можемо займатися», – каже спортсменка.

Проживає зараз в Любешеві і готується до чемпіонату України та чемпіонату Європи спортсмен із Донецька Руслан Номов.
«Займаюся легкою атлетикою вже більш як п'ять років. Зараз проходимо тренувальний збір у Любешеві. Тут вже вчетверте. Подобається, дуже класне місто. Можна бігати – стадіон є, парк», – розповів спортсмен.

Звертаються за потреби до лікарів закладу і жителі місцевої громади. 57-річна Ніна Сінчук приїжджає на процедури вже вдев'яте. Каже: зручно, бо близько від дому.

«Була в лікарні, сказали – артрит. Я вже два роки лікуюся. Мені сюди порадили, сказали, що є такий центр, а я в Луцьку була раніше. Що в Луцьк їхати – три години в один бік, три в другий», – зазначила волинянка.

Місцева громада допомогла центру з Бахмута знайти приміщення. У центрі Любешева орендують 150 квадратних метрів, де розмістили реабілітаційний, тренажерний, фітнес-зали та фізіотерапевтичний кабінет. Як додав керівник закладу Антон Діденко, на Волині вони з колегами планують жити і працювати й надалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus