USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Немає електрики – немає води: як «Луцькводоканал» запроваджуватиме Net Billing

4 Квітня 2024 13:13
На жаль, війна чітко показала, як взаємопов’язані електрика і вода. Раніше досить важко було пояснити споживачам, чому немає води через проблеми в електромережі, адже у більшості мешканців виникала асоціація, що вода – це труби. Війна, обстріли та перебої з електропостачанням показали цю проблему так: немає електрики – немає води.

Нині понад 50% собівартості послуги водопостачання складає електрика. Це певні виклики, але й великі можливості з погляду пошуку додаткового ресурсу, інформують у КП «Луцькводоканал». Тобто, зменшивши споживання або замінивши його на альтернативне, запровадивши енергоефективні заходи, можна отримати велику суму коштів, аби спрямувати їх на відновлення, реконструкцію та поліпшення послуги для населення без зростання тарифу.

Унікальність водоканалів полягає в тому, що вони володіють великим стабільним споживанням без коливань. Окрім цього, вони мають системи автоматизованого погодинного обліку електричної енергії, а також чималі площі землі та об’єкти, які можуть бути використані в напрямку відновлювальної енергетики. Ще однією перевагою водоканалів є кваліфікований персонал, який здатен обслуговувати будь-які мережі та енергетичне обладнання. Це широко спеціалізовані підприємства, які мають близько двадцяти напрямків діяльності, а тому будь-яка робота легко освоюється і не потребує додаткових людських ресурсів.

Читати ще: Для «Луцькводоканалу» придбають сонячні батареї

Такою перевагою володіє і луцький водоканал. Наприкінці 2023 року був прийнятий останній нормативний документ, який дав поштовх до впровадження Net Billing на «Луцькводоканалі».

Net Billing – це один із механізмів підтримки відновлюваної енергетики, який замінить «зелений» тариф. Механізм Net Billing передбачає, що надлишки виробленої з відновлювальних джерел електроенергії зараховують власнику у гривнях на спеціальний рахунок. Перевагами Net Billing стануть «зелені» електростанції, які будуть економічно вигідними та надійними джерелами електроенергії, оскільки не залежать від пального, яке може бути обмеженим у період війни. Застосування механізму Net Billing також допоможе зменшити навантаження на централізовані системи енергопостачання. Крім цього, механізм Net Billing стимулює інвестиції у відновлювальні джерела енергії, оскільки власники таких систем можуть отримувати прибуток від продажу надлишків електроенергії на ринку. Це сприяє розвитку «зеленої» енергетики та сталому росту країни в умовах нестабільності.

«Луцькводоканал» завжди був і є в пошуку альтернативного джерела енергії, аби споживач мав якісну послугу за максимально дешевою ціною, адже це важливо для нас. А тому ми шукали можливості, які дозволяють в законний спосіб це реалізовувати», –йдеться у повідомленні підприємства.

Читати ще: Економія – майже 60%: результати роботи НЕФКО із модернізації підвищувальних насосних станцій у Луцьку

«Щойно ми отримали всю нормативну базу щодо Net Billing, одразу дали запити до НКРЕКП. Лише після їх відповіді, що це можливо реалізувати, почали працювати з Net Billing. Наразі один із перших проєктів розрахований на 600 кВт, який, сподіваємось, буде реалізований у другому кварталі. Надалі ми бачимо в цьому велику перспективу, адже цими проєктами вже зацікавились міжнародні організації, які готові надати співфінансування. Це «зелений» компонент, який повністю відповідає стратегії розвитку не лише Європи, але й світу в цілому. Вважаємо, цей проєкт стане показовим та привабливим з погляду інвестицій та МФО, в тому числі з використанням грантових коштів, аби реалізовувати подібні проєкти на підприємстві, яке вже має успішний досвід», – додають у «Луцькводоканалі».

Приклад роботи «Луцькводоканалу» із Net Billing повинен слугувати досвідом для багатьох відповідальних підприємств та установ, адже законопроєкт по Net Billing передбачає чималі перспективи для соціальної, освітньої та медичної сфер життя українців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus