USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

На право представляти Україну на «Оскарі» претендують п'ять стрічок

7 Вересня 2023 23:33
Завершено приймання заявок для участі фільмів у відборі на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України.

Про це повідомляє Українська правда. Життя.

Український Оскарівський комітет отримав заявки від авторів таких фільмів:

«20 днів у Маріуполі», режисер Мстислав Чернов. Це документальний фільм-свідчення, створений на основі відзнятого воєнним кореспондентом в обложеному росіянами Маріуполі.

«Залізні метелики», режисер Роман Любий. Документальний фільм про розслідування збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній MH17 борту на початку російсько-української війни.

«Памфір», режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. Кримінальна драма про колишнього контрабандиста, події якої розвиваються напередодні яскравого святкування Маланки.

«Терикони», режисер Тарас Томенко. Це історія про дітей, які бачать війну не по телевізору, постраждали від обстрілів, втратили батьків та близьких, і про дитинство, що продовжується, незважаючи на війну.

«ШТТЛ», режисер Адрієн Уолтер. Драма про кохання юних мешканців штетлу (містечко на ідіш) на Львівщині у червні 1941-го, за добу до наступу нацистів.

Далі комітет розгляне усі заявки та відбере фільм, який зрештою представлятиме Україну на 96-й премії «Оскар».

Нинішній склад УОК, обраний рейтинговим голосуванням членів Української кіноакадемії у 2022 році на два роки, включає 11 членів та діє згідно з Регламентом: режисер Наріман Алієв, режисер Роман Бондарчук, кінознавець / кінокритик Денис Буданов, режисер, оператор-постановник – голова Комітету Валентин Васянович, дистрибʼютор, кінодіяч Сергій Зленко, продюсер, актор Пилип Іллєнко, продюсер Сергій Лавренюк, продюсер Олександр Максимчук, продюсерка Юлія Сінькевич, продюсерка, режисерка Валерія Сочивець, продюсер Володимир Яценко.

Читати ще: Фільм про Маріуполь отримав «європейський Оскар»

Троє з обраних у 2022 році членів УОК вийшли з його складу відповідно до оновлених вимог Академії кінематографічних мистецтв і наук до формування складу національних комітетів.

Рішення УОК буде оголошено відразу після засідання комітету, дата якого буде визначена незабаром.

Хто представляв Україну на премії «Оскар» в минулому році?

У 2022 році на премію Американської кіноакадемії від України претендували два повнометражні фільми – стрічка «Клондайк» режисерки Марини Ер Горбач та «Снайпер. Білий ворон» режисера Мар’яна Бушана.

Зрештою комітет обрав фільм «Клондайк».

Ця драма оповідає історію родини, яка опинилася в епіцентрі авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines, який 17 липня 2014 року біля села Грабове Донецької області збивають з російської установки «Бук» проросійські сепаратисти. Ірка і Толік очікують на першу дитину і навіть після падіння уламків збитого «Боїнга» не хочуть евакуюватися.

Фільм Марини Ер Горбач потрапив до лонгліста номінантів на «Оскар 2023», але далі не пройшов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus