USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Місія NASA везе на Землю зразки «небезпечного» астероїда

23 Вересня 2023 06:16
Космічна капсула Osiris-Rex від NASA везе на Землю зразки астероїда Бенну і має приземлитися в американській пустелі 24 вересня.

Капсула увірветься в атмосферу Землі зі швидкістю, що в 15 разів перевищує швидкість кулі, але її сповільнять за допомогою парашутів, повідомляє УП. Життя з посиланням на ВВС та The Guardian.

Osiris-Rex приземлиться в пустелі Юта, і близько 250 г уламків з астероїда Бенну опиняться у науковців. Детальний аналіз допоможе краще вивчити цей астероїд і захистити від нього Землю.

21 вересня з'явився перший знімок космічного апарата Osiris-Rex, який летить у космосі й везе зразки з астероїда Бенну.

Читати ще: Телескоп Вебба виявив докази існування океану на екзопланеті: вчені кажуть, там може бути життя

Наземний телескоп, розташований на Канарських островах, зафіксував наближення космічного апарата NASA до Землі, а світлину з відстані 4,6 мільйона кілометрів від нашої планети опублікувала Європейська космічна агенція (ESA).

Науковці будуть досліджувати шматки космічної породи віком 4,6 млрд років. Вони сподіваються більше дізнатись не лише про формування планет, а й про те, як зародилося саме життя.

«Це одні з найстаріших матеріалів, що утворилися в нашій Сонячній системі. Зразки з таких астероїдів розповідають нам, з яких елементів складалася планета, подібна до Землі», – каже Ешлі Кінг з Музею історії природи (NHM) в Лондоні.

Читати ще: Експерти NASA опублікували звіт про дослідження НЛО

Бенну – це відкритий у 1999 році навколоземний астероїд, що входить до групи Аполлона й кожні шість років наближається до Землі. Він має діаметр близько 510 метрів і є вищим за Ейфелеву вежу в Парижі чи хмарочос Емпайр-Стейт у Нью-Йорку.

Астероїд Бенну класифікується як «потенційно небезпечний» для Землі.

У NASA припускають, що після середини 2100-х років і до 2300 року він з імовірністю 1 до 1,750 може врізатися в Землю. Це невеликий ризик, проте вчені все одно намагаються передбачити орбітальний шлях Бенну.

Космічний апарат Osiris-Rex відправили по зразки Бенну ще у 2016 році. Зонд мав розбити й узяти частинки астероїда для подальшого вивчення. Одна з цілей місії – зрозуміти, як захистити Землю від потенційних астероїдних ударів.

За словами Ешлі Кінг, у цьому допоможе аналіз фізичних властивостей зразків, зокрема щільності та пористості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus