USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Чорнобильцям платять вищу пенсію лише на словах

11 Квітня 2017 20:27
Жителі районів, що належать до територій, забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС, не отримують гарантованих державою доплат до пенсій.

Зауважимо, що мінімальний стаж для виходу на пенсію для жінок цієї категорії – 15 років, а для чоловіків – 20. Згідно із Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС», чорнобильці мали б отримувати доплату до пенсії у розмірі одного відсотка за кожен рік понад визначений стаж. Однак на практиці цих доплат немає.

Про це повідомляють у прес-службі волинського УКРОПу.

З цього приводу народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич надіслала депутатське звернення до голови правління Пенсійного фонду України Олексія Зарудного. У ньому вона зазначила, що з такою проблемою зіткнулися сотні пенсіонерів, які проживають у її 23-му виборчому окрузі, зокрема, у Камінь-Каширському, Любешівському, Маневицькому районах.

Нардеп зауважує: «Для перерахунку пенсії, відповідно до вимог Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», люди похилого віку змушені зверталися з позовною заявою до суду. Рішення судів зобов’язує управління Пенсійного фонду в районах провести перерахунок та виплату пенсії відповідно до закону».

Та навіть у разі задоволення позовних вимог, грошей на доплати до пенсій у бюджеті немає.

«Така ситуація лише загострює соціальну напругу в суспільстві. Українські пенсіонери і так найбідніші в Європі – мінімальна пенсія нині становить 1247 гривень, і до кінця року вона збільшиться всього на 100 гривень. Пенсійна система, яка діє в Україні, – далека від справедливої. Наприклад, середня пенсія суддів – більш як 20 тисяч гривень, у той же час люди, які поплатилися здоров’ям за аварію на ЧАЕС, не отримують навіть того, що їм гарантовано», – каже Ірина Мирославівна.

Народний депутат вважає, що у законодавство України мають бути внесені відповідні зміни, аби чорнобильці могли отримувати доплати до пенсій не на підставі рішень суду, а на підставі звернення до управлінь Пенсійного фонду України за місцем проживання. Окрім того, на думку нардепа, сьогодні, пропонуючи реформу пенсійної системи, потрібно врахувати усі прогалини нинішньої.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Не лукавте Показати IP 11 Квітня 2017 20:52
У Маневичах є такий собі колишній міліціонер полковник міліції Ляшук Анатолій в нього пенсія більше 8 тисяч гривень,а перерахують буде 20.
По справедливості Показати IP 12 Квітня 2017 11:01
Шановний доброзичливець який залишив цей неправдивий коментар, якщо у вас є певні особисті неприязні відносини з Ляшуком Анатолієм, ви особисто до нього підійдіть та заявіть про це, і не будьте тряпкою яка тільки ляпає. А на рахунок суми його пенсії можете відкрити електронну декларацію цього чоловіка та впевнитися у тому яка ВИ "ТАКА СОБІ" не порядна людина.
До Справедливості Показати IP 12 Квітня 2017 12:29
Тут не суть приязності чи не приязності , якби я вас побачив на вулиці я б і не знав хто ви є і що я побачив вашу пенсійну справу і у ВАС майже 50 років пільгового чорнобильського стажу(вислуги років) . Тоді чому Ірина каже що не рахують чорнобильську вислугу, по вашій пенсійній справі все враховано і ніби все правильно.
Анатолій до До Справедливості Показати IP 12 Квітня 2017 13:19
А яке ви маєте право дивитися пенсійу справу, Вам приклади треба? Шукайте в інтернеті, а не ви до мене діло маєте. І взагалі за розповсюдження неправдивих чуток стаття ККУ є якщо ви не в курсі. А що Ірина каже це звертайтесь до неї і мене не згадуйте. Хочете так про мене пописати, підходьте поговоримо я вам розкажу за які такі заслуги я отримав свою пенсію.
До Анатолія Показати IP 12 Квітня 2017 14:57
Тема закрита ,вього найкращого.
Петро Турійськ Показати IP 14 Квітня 2017 14:13
Не знаю як можна так рахувати чужі пенсії я разом з Ляшуком Анатолієм приймав участь в ліквідації і також інвалід 2 групи ,рік судився з пенсійним фондом смішно згадува як Волинській пенсійний проводив мені перерахунок всі чотири районних суди програли,відпраи у Львівській апеляційний ,Япочав ав писати в Київ Турійський пенсійний за вказівкою з Києва вимушені відкликати апеляційну заяву і зробити мені належний перерахунок.Зараз як і Ляшук я отримую пенсію за коофіієнтом 5.7 це більше чотирьох тисяч плюс додаткова вона залежить від прожиткового мінімуму іпроценту втрати працездатності ,це приблизно 1200 .Які 8 тисяч отримує Ляшук?..Незню хто це вигадав я як колишній опер і слідчиом задоволенням за брехню давби .по пиці

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus