USD 39.80 40.18
  • USD 39.80 40.18
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

«Ангели в намистах»: у ВНУ презентували книгу сержанта ЗСУ Олени Лотоцької

14 Вересня 2023 22:37
Новий сезон творчих зустрічей на факультеті філології та журналістики ВНУ імені Лесі Українки розпочався презентацією прозової книжки письменниці Олени Лотоцької.

Відкрив захід проректор з навчальної роботи та рекрутації Волинського національного університету імені Лесі Українки, професор Юрій Громик. Недаремно саме він представив особливу гостю студентам і професорсько-викладацькому складу, оскільки був одним із перших вдумливих читачів книжки, аналізував особливості мовного стилю пані Олени і став автором післямови до книжки «Ангели в намистах», пишуть на сайті вишу.

Олена Лотоцька родом із Дубровиччини. Згодом доля закинула її в Крим, де в Євпаторії прожила десять років, як сама відзначила, щасливого життя. Однак після анексії українського Криму пані Олена не змогла більше там залишатися і виїхала до Львова. Після повномасштабного вторгнення агресора в Україну вступила до армії і нині служить сержантом Збройних сил України.
Хоч захист Батьківщини і не сприяє творчості, проте жінка не змогла не писати і пробує себе активно реалізувати в художній прозі. Спектр творчих експериментів у малих жанрах доволі широкий: оповідання, новели, ескізи, замальовки, образки… Презентована у студентській аудиторії книжка – вже другий успіх авторки. До цього світ побачила збірка «Нині зозуля кувала».
Олена Лотоцька поділилася з волинськими студентами та викладачами переживаннями і творчими амбіціями. Коли б не розгорнута окупантом війна проти України, вона, можливо, ніколи і не написала б своїх текстів.
Молода авторка переконана, що одна з причин сьогоднішньої нашої біди – занадто слабка позиція у відстоюванні свого «я», власної ідентичності, своєї унікальності. Де українці не зуміли відстояти себе і де були в меншості – маємо окупацію.
Для Олени Лотоцької такою унікальністю стали зворушливі тексти про її земляків-поліщуків, про їхні мрії та переживання, про звичайних українців, згорьованих війною, про волинян, що не втрачають оптимізму.

Читати ще: «Золотий фонд університету»: у Луцьку презентували енциклопедію випускників Лесиного вишу

Унікальність творів письменниці – те, що багато з них написані середньо-поліською говіркою, яку вона винесла з рідної сільської оселі бабусі. Це вона прищепила любов до творчості, бо все життя віддала важкій, проте унікальній роботі – серпанковому ткацтву, вишиванню, розробці сільських узорів. Якби встелити бабусиними рушниками дорогу, то, мабуть, вистачило б покрити шлях від Дубровиці аж до Рівного.
Філологи Волинського національного університету імені Лесі Українки ставили багато цікавих запитань письменниці. На згадку про зустріч у Луцьку Олена Лотоцька отримала «гімн Поліссю» – дві книжки-білінгви Лесі Українки «Лісова пісня». Видання в університеті підготували провідні лесезнавці – викладачі ЗВО. Це тексти з перекладами найвідомішої драми-феєрії нашої землячки кримськотатарською та англійською мовами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus