USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

300 доларів можуть знищити танк вартістю кілька мільйонів: як під Луцьком тестували FPV-дрони. Фото

23 Лютого 2024 11:11
FPV-дрони – одна з першочергових потреб українських військових на передовій. Ударні «пташки» стали невід’ємним елементом війни, у якій Україна захищається від російської агресії. Відповідно, волонтери та благодійники намагаються забезпечити пілотів FPV-дронами, аби ті могли здійснити якомога більше вильотів, знищиючи піхоту та техніку ворога.

Розуміє важливість використання сучасних FPV-дронів на фронті і Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Лише нещодавно благодійники передали на запит 110-ї окремої механізованої бригади та 3-ї окремої штурмової бригади 100 FPV-дронів для виконання бойових завдань на Авдіївському напрямку. FPV-дрони Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» закуповує у київської компанії Drone Arsenal.

Читати ще: Воїни на Авдіївському напрямку отримали партію FPV-дронів від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Інформаційне агентство Волинські Новини побувало на тестуванні нових «пташок» компанії Drone Arsenal на полігоні неподалік Луцька, де поспілкувалося з виробниками та пілотами.
Засновником компанії є волинянин Тарас Зорик. Підприємство створили рік тому, а все починалося з кількох дронів, які себе гарно зарекомендували на передовій. Наразі компанія виробляє сотні «пташок», які ефективно знищують ворога.

«Наші дрони отримують багато бригад, зокрема 3-тя ОШБр, 100-та ОБрТрО, 14-та ОМБр. Найбільшим закупником FPV-дронів у Волинській області є Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». За місяць вони закуповують 300-400 дронів – це 50% того, що у нас купують в Луцьку. До Нового року вони почали замовляти у нас тестові моделі, які ми виробляли, узгоджуючи характеристики з військовими. А загалом з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» працюємо пів року», – розповів Тарас Зорик.
Компанія постійно вдосконалює свої «пташки», використовуючи досвід бойових пілотів, аби вони ефективніше нищили ворога. Тож FPV-дрони часто тестують на полігонах.

«Як правильно підійти до виробництва «пташок»? Першочергово потрібно налагодити контакт з військовими пілотами, тобто з людьми, які застосовують FPV-дрони. Бо краще за них поставити завдання нам, виробникам, не зможе ніхто. На фронті ситуація часто змінюється, відрізняються місця застосування. Модель, яку сьогодні випробовують бойові пілоти, є не зовсім новою, але літаючи на таких полігонах, ми її вдосконалюємо. Цю модель вже використовувала 100-та ОБрТрО. Дрон побудований на базі восьми дюймів. Зараз ми хочемо додати до неї плати ініціації», – зауважив волинянин.

Виробники кажуть, що собівартість дрона можна розглядати з кількох позицій. Якщо купувати деталі в Україні, то вартість складатиме 12-14 тисяч гривень, а якщо в Китаї, то з доставкою вони обійдуться орієнтовно в 10 тисяч гривень. Саме ж виробництво може бути двох видів: конвеєрне та коли дрон виготовляє лише одна людина. Конвеєрне виробництво – швидший варіант, адже хтось вміє краще паяти, хтось – збирати, а хтось – гарний пілот та вміє налаштувати дрон.
Головний інструктор школи Volyn Falcons Олександр є волонтером, протягом двох років він їздить на фронт, де й навчився літати на FPV-дронах у 100-й бригаді. Нині у школі готують цивільних, які будуть мобілізовуватися.

«За три тижні можна навчитися доволі добре літати. Протягом двох тижнів ми навчаємо пілотів на симуляторах і тиждень вони літають на фізичних дронах. Ми вже підготували частину прикордонників, які були в Авдіївці. Сьогодні був перший політ в нашого учня Олександра, який ітиме в 100-ту бригаду. Тобто ми з людини робимо на 90% готового пілота. ЗСУ залишається лише підкоригувати його навики під певні задачі.

Досвідчений пілот за день може запустити до п’ятнадцяти дронів. Відсоток влучання постійно різний, адже все залежить від погодних умов, наявності РЕБ у ворога. Наші дрони постійно вдосконалюють, але й ворог не стоїть на місці, тобто йде інтелектуальна боротьба», – зауважив інструктор.
Своєю чергою, голова організації «Військова пошта» та школи Volyn Falcons Павло Цапюк наголосив, що дрони дуже важливі на передовій, адже обидві сторони нарощують їхню кількість.

«Росіяни копіюють усі наші технології та відразу масштабують в промислових кількостях. Тому зараз відбувається гонка озброєнь в небі. У багатьох наших підрозділах вже є дрони, які надає держава, і це добре. Адже раніше FPV-дрони військовим передавали лише волонтерські організації. Водночас голодування по FPV-дронах ще є. Тема навчання пілотів та збільшення кількості дронів постійно в роботі. Я ввважаю, що зараз на ту кількість пілотів умовно «пташок» стає достатньо. Але потрібно більше людей, щоб вони літали та вражали цілі», – переконаний Павло Цапюк.
Волонтер додає, що зараз є указ про формування окремого роду військ для безпілотних систем, що спрятиме формуванню штатних розписів.

«Пілот буде числитися як пілот, а не, наприклад, водій. Але час, поки це все організовують, потрібно використати правильно, щоб сформувати цей штат фізично. Папери – це добре, однак потрібні і люди, які вмітимуть літати. До нас все частіше звертаються чоловіки, які хочуть іти служити саме на посаді пілота дрона. Це добре, адже людина йде у військо, вона місяць вчитиметься і її спрямують у той рід військ, в який хоче», – вважає Павло Цапюк.
Під час випробування бойові пілоти політали на FPV-дронах компанії Drone Arsenal на базі семи та восьми дюймів. Вони піднімали у повітря дрон з навантаженням та без, садили до мінімуму зарядку, щоб зрозуміти максимальний час польоту та вагу, яку може піднімати «пташка».

Бойовий пілот Віктор з роти БпАК 68-ї бригади протягом 21 місяця був на передовій, більшість цього часу, а саме 16 місяців, він був пілотом дронів. Тому не з розповідей знає про використання ударних «пташок».

«Сотні знищеної піхоти, десятки знищеної російської техніки – все це завдяки таким «пташкам», які дозволяють нам нищити русню. Якість дрона залежить від деталей, які застосовує виробник. Можна зробити дуже дешевий дрон, який не пролетить і кілька кілометрів, тобто ти ним нічого не зробиш. Натомість у дроні, який ми випробовували сьогодні, дуже хороші комплектувальні, ним можна виконувати завдання. На око скажу, що його ціна орієнтовно 300 доларів. Ці 300 доларів можуть знищити танк вартістю кілька мільйонів доларів. Приблизно таким дроном я міг залетіти на 10-15 кілометрів у тил противника і знищити певну ціль», – розповів пілот.
Віктор каже, що відсоток влучань FPV-дронів залежить від завдань та дій ворога.

«Якщо відстань три-чотири кілометри, тоді дрон має влучати стовідсотково. Якщо ж летіти на 10-15 кілометрів, то в мене виходило влучити один з трьох. Адже є РЕБ, який глушить сигнал, відповідно, потрібно шукати шляхи, щоб його обхитрити. Я був на двох напрямках – Вугледарському та перед Сватовим, де РЕБ у росіян дуже добре розвинений.

Загалом один хороший пілот може знищити кілька сотень піхоти противника. Тому головна ціль на фронті сьогодні – це пілоти. Нам було дуже кепсько, коли ворог знаходив нас на позиціях. Загалом пілотів і дронів не вистачає. Якби дронів було достатньо, можна було б працювати цілий день, а так ти вибираєш лише пріоритетні цілі», – зауважує Віктор, додаючи, що наразі його рота виконує 70 відсотків роботи під час штурмів.
Командир взводу роти РУБАК Олександр Шевчук, який також випробував «пташки» Drone Arsenal, розповів, що в його підрозділ постачають чимало різних дронів, але серед них є присутній «домашній колгосп», тобто неякісні дрони. Тож військові змушені перебирати їх, втрачаючи чимало часу.

«Дрони, якими ми керували сьогодні, мені дуже сподобалися. Картинка була хороша, керувався він добре. Ним можна залітати між дерев, як ми і працюємо. Але на мою думку, виробляти дрони мають не лише приватні компанії, але й держава. Першочергово під час виробництва дронів вони мають спілкуватися з пілотами, які підкажуть, на що потрібно звертати увагу передусім», – наголосив Олександр Шевчук.
Оскільки Drone Arsenal збирається відкривати представництво у Луцьку, виробники запрошують місцевих інвесторів та талановиту молодь долучатися до виробництва FPV-дронів.

«Комплектувальні коштують чималеньких грошей. Наша компанія є обмежена в бюджеті. Тому підприємці мають долучитися, закуповуючи деталі для виробництва. Таким чином вони і підніматимуть нашу економіку, і наближатимуть перемогу», – резюмував Тарас Зорик.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 23 Лютого 2024 14:33
Тестували в умовах протидії реб чи лише вантажопідйомність перевірили?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus