USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

26 серпня: свята, події, факти. День авіації та День далекобійника в Україні

26 Серпня 2023 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день актриси та актора, Міжнародний день боротьби з хворобою денге, Міжнародну ніч кажанів, Міжнародний день собаки, День туалетного паперу.

В Україні День авіації та День далекобійника, які щороку відзначають в останню суботу серпня.

У США – День жінок-вебмайстрів, День вишневого ескімо, День рівноправності жінок, у Великобританії та США – Національний день собак, в Аргентині – День Солідарності на честь дня народження Матері Терези та День акторів, у Намібії – День Героїв, в Уругваї – Національний день боротьби з булімією та нервовою анорексією.

Православні вірячи вшановують пам’ять святителя Тихона та Максима Сповідника.

Іменини святкують Максим, Тихон, Яків, Костянтин, Ксенія, Ірина, Василь, Микола, Євдокія, Іван і Парамон.

Народилися

Цього дня народилися генуезький мореплавець, першовідкривач Америки Христофор Колумб (дата приблизна), французький вчений, основоположник сучасної хімії Антуан Лавуазьє, американський винахідник, «батько радіо» Лі де Форест, французький поет Гійом Аполлінер, католицька черниця албанського походження, засновниця доброчинних місій мати Тереза Калькуттська (Агнес Бояджіу), аргентинський письменник і поет, представник напрямку «магічний реалізм» Хуліо Кортасар, український військовий, розвідник і політик Олександр Скибінецький, шведський поп-співак нігерійського походження, фронтмен групи свого імені Доктор Албан (Албан Нвапа), шотландська співачка, фронтвумен американської групи Garbage Шерлі Менсон, американські кіноактори Маколей Калкін та Кріс Пайн.

Події

1278 – відбулася битва під Дюрнкрутом, найбільша битва лицарських часів у Європі. Сили короля Німеччини Рудольфа I і короля Угорщини Ласло IV Куна розгромили війська короля Богемії Пржемисла Отакара II.

1382 – золотоординський хан Тохтамиш захопив Москву, пограбував і спалив її, відновивши залежність земель Московського князівства від Орди.

1498 – Мікеланджело отримав замовлення на створення скульптурної групи для собору святого Петра в Римі. «П’єта» або «Оплакування Христа», виконана з цільного блоку каррарського мармуру, стала одним з найзнаменитіших його творінь.

1657 – у Чигирині Гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрано Івана Виговського.

1728 – Вітус Беринг відкрив протоку між Азією і Америкою, що отримала назву Берингової протоки.

1789 – ухвалення Декларації прав людини і громадянина Установчими зборами в Королівстві Франція.

1791 – американець Джон Фітч запатентував пароплав, продемонстрований чотирма роками раніше.

1813 – почалася Дрезденська битва. Наступного дня Наполеон переміг союзну прусько-австро-російську армію.

1833 – членів експедиції Джона Росса виявили на острові Баффін (арктична Канада) після трьох років проживання серед місцевих племен.

1847 – проголошено Республіку Ліберію – першу незалежну державу в Африці.

1907 – закутий в ланцюги і кинутий у воду ілюзіоніст Гаррі Гудіні сплив на поверхню через 57 секунд.

1914 – засновано футбольний клуб «Палмейрас».

1918 – американський мультиплікатор, кінорежисер Уолт Дісней підробив документи, «збільшивши» собі вік, щоб вступити на службу в Червоний Хрест.

1918 – дипломатичні представники Української Держави та Османської імперії обмінялися грамотами з нагоди ратифікації Брестського мирного договору.

1926 – в Королівстві Італія створено футбольний клуб «Фіорентина».

1938 – в СРСР спущено на воду криголам «Йосип Сталін».

1939 – Гітлер висунув Польщі ультиматум з вимогою передати Німеччині Данциг (Гданськ).

1939 – «помилково» один з німецьких загонів вторгся в Польську республіку, зробивши перші постріли Другої світової війни.

1939 – у Римі відбувся ІІ Великий збір Українських націоналістів, що ухвалив політичну програму Організації українських націоналістів, головою ОУН переобрано А. Мельника.

1945 – Українська РСР ратифікувала Статут ООН.

1946 – вийшла у світ книга Джорджа Орвелла «Колгосп тварин».

1946 – американська кіноакторка Норма Бейкер підписала контракт з кіностудією XX Century Fox і її стали кликати Мерилін Монро.

1970 – останній виступ американського рокмузиканта Джиммі Хендрікса.

1972 – у Мюнхені відкрилися XX Олімпійські ігри. Спортивні змагання затьмарив терористичний акт проти ізраїльських спортсменів.

1991 – Президія Верховної Ради Української РСР ухвалила рішення про припинення діяльності КПРС на всій території країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus