USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

10 жовтня: свята, події, факти. День каші, Олімпійські Ігри у Токіо, день народження Ніни Матвієнко

10 Жовтня 2022 00:00
10 жовтня у світі відзначають Всесвітній день психічного здоров’я, Всесвітній день обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин, День безхатьків, а в Україні – День працівників стандартизації та метрології.

Сьогодні також Всесвітній день боротьби зі смертною карою. Він був заснований у 2003 році за ініціативи Всесвітньої коаліції щодо заборони смертної кари, з метою скорочення кількості смертних вироків у світі, і відтоді проводиться щороку.

А ще цього дня відзначають Міжнародний день каші.

У США – День Колумба, у Вірменії – День хімічних військ, на Фіджі – День незалежності, на Шрі-Ланці – День армії, у Північній Кореї – День заснування Трудової партії, у Польщі – День висаджування дерев, у В’єтнамі – День свободи капіталу, на Тайвані – Національний день, у Фінляндії – Національний день фінської літератури.

У понеділок, 10 жовтня 2022 року, церква вшановує пам’ять мученика Калістрата і дружини його.

Одного разу, поки Калістрат промовляв молитву до Бога, почув його інший воїн і доніс про це воєначальнику. Той покликав Калістрата до себе, допитав і змушував принести жертву язичницьким богам. Однак той твердо стояв на своїй вірі.

Страждання та побої не зламали Калістрата. Його звеліли зашити в шкіряний мішок, а потім втопити в морі. Однак мішок наштовхнувся на камінь та порвався. Святого Калістрата підтримували дельфіни. І так він добрався до берега. 49 воїнів побачили це диво і увірували в Господа. Тоді воєначальник кинув їх всіх разом з Калістратом до в’язниці, а перед цим нещадно побив. Вранці їм зав’язали руки і кинули у водойму. Але узи розпалися. Тоді ще 135 воїнів увірували в Христа. І їх кинули до темниці та порубали мечем. Пізніше на місці їхніх страждань було збудовано храм.

Іменини відзначають Петро, Дмитро, Герман, Михайло, Марк і Гнат.

Народилися:

Цього дня народилися англійський фізик і хімік, який відкрив формулу води та виміряв вагу Землі, Генрі Кавендіш, італійський композитор Джузеппе Верді, український художник, професор, основоположник бойчукізму Михайло Бойчук, український поет-неокласик Михайло Драй-Хмара (Драй), французький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури Клод Сімон, український кінооператор Георгій Єфремов, український художник Юрій Нагулко, українська співачка, народна артистка України Ніна Матвієнко, англійська телеведуча Шерон Осборн, український хокеїст Олексій Житник, українська лижниця Марина Анцибор..

Події:

1858 – за підтримки Сполучених Штатів почалася організована озброєна боротьба за незалежність Куби від Іспанії.

1911 – у Китаї повалено монархію, Сунь Ят Сен проголосив республіку.

1919 – Верховна рада Антанти офіційно оголосила про запровадження економічної блокади Країни Рад.

1932 – у Запоріжжі запустили ДніпроГЕС ім. Леніна.

1933 – у США надійшов у продаж перший у світі пральний порошок.

1940 – у Кракові створили Революційний Провід ОУН на чолі зі Степаном Бандерою.

1943 – Джордж Орвелл, британський письменник вперше вжив термін холодна війна (есей «Ви і атомна бомба»).

1964 – у Токіо почалися XVIII Олімпійські Ігри.

2017 – дослідження, проведене лондонським Imperial College і Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), показало, що з 1975 року показник дитячої праці і підліткового ожиріння десятикратно збільшився, а відсоток людей, які страждають ожирінням, ймовірно, перевищить відсоток тих, хто страждає від дефіциту ваги до 2022 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus