USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Вчені розшифрували ДНК Бетховена, але не змогли точно встановити причину його смерті

24 Березня 2023 00:24
Групі вчених із Кембриджського університету вдалося розшифрувати ДНК німецького композитора Людвіга ван Бетховена, проте вони не змогли точно визначити причину його передчасної смерті.

Про це пише ТСН з посиланням на AFP.

Група дослідників на чолі з Трістаном Беггом проаналізувала пасма волосся Бетховена, яке зберігалося в приватних колекціях (всього пасм було 8, але автентичними були визнані лише 5), і на основі генної секвенції дійшла висновку про те, на які захворювання страждав композитор.

Бетховен народився 1770 року і до 30 років почав втрачати слух, а у віці 48 років втратив його майже повністю. Однак він продовжував писати музику, проте грати на фортепіано вже не міг.

Композитор помер у Відні 1827 року у віці 56 років.

Читати ще: Викрадена та продана в Італії. Знайдені документи привідкривають завісу історії матері да Вінчі

Дослідники з’ясували, що Бетховен мав генетичну схильність до захворювань печінки (це посилювалося пристрастю до алкоголю), а наприкінці життя він був інфікований гепатитом В.

За словами Трістана Бегга, вивчивши записи композитора за останні 10 років його життя, вчені дійшли висновку, що Бетховен регулярно вживав алкоголь, але обсяги споживання важко оцінити.

«Якщо вживання алкоголю було значним протягом тривалого часу, то в сукупності з генетичною схильністю це могло стати причиною цирозу», – вважають вчені.

Водночас генетичний аналіз зразків волосся композитора не пролив світло на причини його прогресуючої глухоти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus