USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Скільки волинян офіційно мають статус доброволець

14 Березня 2024 18:25
За майже 10 років статус доброволець офіційно отримали 30 військовослужбовців з Волині і 30 капеланів-добровольців.

Про це Суспільному розповіла директорка обласного департаменту соціальної і ветеранської політики Оксана Гобод.

Зі слів посадовиці, добровольцям у 2022 та 2023 роках з обласного бюджету виплачували на рік по 10 тисяч гривень для часткової компенсації житлово-комунальних послуг. Цього року гроші на це ще не виділяли.

Як розповів юрист Олег Лягутко, в Україні законодавчо врегульовано, як добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій і відповідні соціальні гарантії.

Читати ще: Спортсмен, дідусь, доброволець: рідні розповіли про 59-річного військового з Волині

«Всі громадяни-добровольці, які свідомо захищали, виконували обов’язок захисту України і це може бути підтверджено певними документами, вони всі можуть отримати статус учасника бойових дій. Це чітко передбачено в законодавстві», – каже юрист.

Зі слів Олега Лягутка, на сьогодні у понятті доброволець слід розрізняти моральний і юридичні аспекти. З юридичної точки зору добровольцями вважаються члени добровольчих формувань тергромад, які підпорядковуються ЗСУ.

«Особи, які добровільно прийшли в перший же день війни у військкомат і взяли до рук зброю – до моменту, коли вони прийшли до військкомату, вони робили це добровільно і були добровольцями. Але з моменту їхнього призову на військову службу їхній статус був рівно такий самий, як і статус мобілізованого», – додав юрист.

Чому День добровольця відзначають 14 березня

В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького.

Офіційно свято на честь українських добровольців було установлено 17 січня 2017 року «Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

За даними Українського інституту національної пам’яті, у боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus