USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Луцькі закутки: ганки біля багатоквартирних будинків. Фото

20 Серпня 2023 18:13
Якщо говорити про ганки, то більшість (і автор не виняток) уявить невелику конструкцію біля входу до затишного будинку. Але в одній (принаймні більше такого ніде не бачили) місцині Луцька ганки є біля багатоквартирних будинків. І то біля кількох одразу.

Йдеться про будівлі на вулиці Ківерцівській. У міжвоєнний період вона іменувалася Лідавською від назви колонії, через яку пройшла. Потім стала Гвардійською, бо тут заходила гвардійська кінна дивізія радянської армії у 1944 році.
В одному місці на вулиці примостилися кілька невеликих двоповерхових будинків на вісім квартир. Як не дивно, але кожен з них має ганок. Клітчасті бокові стінки, дві лавки обабіч, зовсім трохи вирізьблені балки, шифер на дашку, але все це створює відчуття легкості та ажурності.
– Мені вже 84 роки, – розповів місцевий мешканець Альберт Степанович. – 50 років я тут живу і скільки пам’ятаю, тут були ці ганки.
Їх ми нарахували шість. Усі вони ідентичні між собою. Проте пофарбовані у різні кольори: два коричневі, три блакитних та зелений. На одному з них зверху закріплено ще й номер будинку на табличці. Цей ганок виглядав найкраще збереженим.

Читати ще: Останні веранди Луцька. Фоторепортаж
– Колись луцький Мостозагін (Мостозагін №60 утворився в 1975 році внаслідок об’єднання Волинського мостопоїзду №402 та Івано-Франківського мостопоїзду №474 – ред.) будував будинки для своїх працівників. Організація була багата і споруджувала добротно. Скажімо, далі по вулиці м’ясокомбінат будував для своїх, так ті будинки без доброго фундаменту. А в нас фундамент добротний, – розповіла Ніна Старчевська, яка проживає в одному з цих будинків. – Водопровід був в квартирі, а туалет надворі. Поруч діяла крамниця. Для кожної квартири надавали хлів. Люди мали, де курей подіти, і свині тримали. Зараз я маю там льох. Він добре зроблений і зовсім не вологий. Тримаю там консервацію та картоплю, а коли почалася війна, повиносила туди одяг, аби можна було заховатися в тривогу.
За її словами, лавочки біля кожного ганку були улюбленим місцем для літніх людей, які сиділи там і спілкувалися. Зрештою, ганки виконували не лише практичну, але й естетичну функцію – прикрашали собою будинки. Наразі не відомо, коли саме збудували будинки. За словами мешканців, це було у другій половині 1950-х років.
Проте збереглося ім’я одного з мешканців, який відновив один з ганків. Йдеться власне про той, котрий, як нам здалося, був найкраще збережений. Насправді це новий ганок, який Арсен Володимирович Носко, вже будучи на пенсії, взявся відновлювати років десять тому. Звісно, працював він не сам, йому допомагали інші мешканці, але саме Арсен Володимирович ініціював цю справу. Вочевидь, чоловік був непоганим майстром, бо його виріб від інших ганків вирізняється хіба табличкою з номером будинку та боками забитими ДВП. У решті деталей він повністю відтворює мостозагонівські ганки. Ганки, що їх споруджували біля багатоквартирних будинків.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
ветфельдшер Показати IP 20 Серпня 2023 19:21
Я не проти, що ґанки несуть естетичну функцію. Але першочергова його функція - захист входу в житло від несприятливих погодних факторів. Я виріс в хаті з ґанком. Бували зими, що снігу навіє "під стріху". Не можна було відкрити дверей. Тоді "порятунок" починався з ґанку: обережно відхилялись двері і починалась чистка. А за ґанком були сіни. З цієї частини будинку вже був вхід в кімнату чи на "кухню", в комору, лаз на горище. А ґанки на світлинах - це, швидше за все, ліквідація браку в роботі будівельників. Їх прибудовували вже самі мешканці.
Слів нема ! Показати IP 20 Серпня 2023 20:00
Яка убогість ! Понапритуляли якихось причеп, шпихлірів і пісяють від задоволення ! Не ганьбіться ! Не ма змоги переробити, не можете сьогодні позносити той шанхай і красіво-синьо-шиферні родзинки - то хоч не пишіть про них і людям отого не показуйте, а то засміють ! Найкомфортніше для проживання місто !
Підпільник Кіндрат до Слів нема ! Показати IP 20 Серпня 2023 21:55
"Слів нема" - Вкуси себе за сраку !!
Янеробот до Слів нема ! Показати IP 20 Серпня 2023 22:06
Думаєш ти людина з виточненим смаком? Хаха.
Янеробот до Слів нема ! Показати IP 20 Серпня 2023 22:13
Може в людей не було інших матеріалів чи достатньо коштів, про це можна було подумати, перш ніж писати такі образливі коментарі?
В бовдурі тихо гуло до Слів нема ! Показати IP 21 Серпня 2023 13:19
За відсутності сірої речовини в черепку відсутність слів закономірна. Лише гудіння Бовдура!
До Янеробот Показати IP 20 Серпня 2023 22:55
Таку критику і такі судження висловлюють "естети", які по місту ходять у кольорових пляжних шортах вище колін, у футболках в обліпку на пивному животі і з короткою стрижкою, щоби чим подовше до перукарні не ходити ! Учися, хлоню, і затям, що є в житті моменти, коли якщо не знаєш, що сказати по темі - то ліпше жувати, ніж говорити !
Янеробот до До Янеробот Показати IP 21 Серпня 2023 15:11
ой, що це ти за пташка високого польоту, що так всіх ставиш на місце ))) як мінімум начальник жека )))
До Підпільника Показати IP 21 Серпня 2023 08:45
Раз даєш такі поради - значить знаєш, як то зробити ! Продемонструй в черговий раз на собі !
Третейський суд Показати IP 21 Серпня 2023 17:59
Ви в коментах вправляйтеся собі в доборі епітетів, сарказму, іронії про що хочете, з ким хочете, скільки хочете, але постарайтеся бути об'єктивними і незаангажованими ! Відцвітуть красиві квіти і проглянеться сувора реальність: облуплені цоколі, нештукатурені фасади, вкритий мохом шифер, прогнилий дерев'яний пліт, іржава сітка, незаасфальтований проїзд у вибоїнах без тротуару, аварійні сині ганки, бур'яни і перекривлені хліви ! За чим ностальгувати - такого встидатися треба ! Але якщо то комусь "красіво" - то його ж не переконаєш ! Краще зініціюйте перед своїм депутатом у переддень виборів ремонт дворової території !
Реальність до Третейський суд Показати IP 22 Серпня 2023 02:06
Знайдіть десять відміностей між "аварійні сині ганки" і заскленими балконами та прибудовами на перших поверхах по всьому місту... тутечки теж виходить що то комусь "красіво"?
Анонім Показати IP 21 Серпня 2023 23:55
Ото срач розвели. Тож всім по-різному, комусь подобається, комусь - ні. Головне, щоб подобалось мешканцям! Їх можна відремонтувати, пофарбувати і т.ін. Привести у гарний вигляд. Проблема не в ганках, а в тому, що ця вулиця 100 років не бачила ремонту, будинки- обшарпані і не утеплені, вікна в людей старенькі, дерев'яні. Якби це все привести до ладу разом з ганками, то і проблеми неестетичного вигляду не було б. До речі, "Третейському суду" хочу сказати, що нема слова "встидатися", є слово "соромитися".
Роздивився Показати IP 22 Серпня 2023 01:54
Класна світлина з велосипедом (перша). Паркан додає колориту. Вдалий ракурс для фотосесій. В разі реалізації версії від "Третейський суд" а саме інційованого явлення депутата з реалізацією ремонту дворової території шарм 50-х зникне на завжди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus